The Dukes of Hazzard (2005)

Regie: Jay Chandrasekhar | 104 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Seann William Scott, Johnny Knoxville, Jessica Simpson, Burt Reynolds, Willie Nelson, M.C. Gainey, Alice Greczyn, Steve Lemme, Michael Weston, Michael Roof, James Roday    

‘The Dukes of Hazzard’, een nieuwe verfilming van de succesvolle TV serie uit de jaren 70. Maar zoals het geval met vele verfilmingen van vroegere series, valt ook ‘The Dukes of Hazzard’ tegen.

Als de broers Bo en Luke Duke zijn Seann William Scott en Johnny Knoxville gecast. Knoxville valt absoluut niet tegen, deze ex-stuntman kan aardig acteren. Scott echter is soms overdone en maakt gooit soms platte slapstick humor tegenaan. Waarschijnlijk omdat hij gewend is in zijn andere films zich zo te gedragen, maar het doet niet veel voor deze film. Jessica Simpson neemt de rol van Daisy Duke voor haar rekening. Daisy staat vooral bekend om haar wel erg korte hotpants en sexy imago. Simpson speelt wel aardig, al is het niet bijzonder. Vreemd genoeg komt ze in deze rol intelligenter over dan in het echte leven. De rol is niet bijzonder groot, maar groot genoeg voor haar, meer beeldtijd had ze niet aangekund.

Burt Reynolds geeft gestalte aan de slechte Boss Hogg en is daarmee een acteur die de film qua kwaliteit omhoog haalt. Het smetteloos witte cowboy-pak past precies en hij is prima geschikt voor zijn rol. Geen wonder dat de makers hem al lang op het oog hadden.

Het verhaal zelf valt eigenlijk nog het meest tegen. Na een korte introductie over wie nou ook weer wie was begint het avontuur. Helaas, het verhaal is niet echt sterk en is vooral gericht op de snelle spectaculaire auto-achtervolgingen waar General Lee niet altijd goed vanaf komt. Natuurlijk, het is allemaal erg mooi gedaan en het ziet er prachtig uit, maar om daar nou een hele film mee vol te stoppen is teveel van het goede. Iets minder racen en meer verhaal had deze film kunnen gebruiken. Het lijkt nu meer op een lange aflevering, waarbij de aanvullende minuten overheersend bestaat uit wilde achtervolgingen. Maar dat niet alleen: mobiele telefoons en andere technische snufjes tegenkomen in Hazzard County, het blijft raar. Dat moderne gedoe past helemaal niet in het sfeerbeeld dat aan het begin wordt gecreëerd. Jammer, deze misplaatsing haalt de film naar beneden.

Positief voor de film is de achtergrondmuziek, die opvalt omdat dit wel weer bijzonder goed past, het maakt de film voor zover mogelijk ‘af’ en brengt de sfeer goed erin.

These boots are made for walking, de bijbehorende titelsong gezongen door Jessica Simpson en The Dukes of Hazzard zijn te vergelijken. Beiden zijn wel aardig, maar beslist niet meer dan dat. Beiden halen het bij lange na niet met het origineel. Voor de mensen die daar niet bekend mee zijn zal het ongetwijfeld leuker zijn dan voor de mensen die daar wel bekend mee zijn. Maar om nou te zeggen Yeeeee Haaaaawwww!!! wat een geweldige film… nee.

Tessa Obbens

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 1 september 2005