The Dukes of Hazzard: The Beginning (2007)

Regie: Robert Berlinger | 95 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Jonathan Bennett, Randy Wayne, April Scott, Christopher McDonald, Willie Nelson, Harland Williams, Joel Moore, Todd Grinnell, Adam Shulman, Sherilyn Fenn, Alex Boling, Kimberly Bosso, Trishelle Cannatella, Challen Cates, Casey Durkin, Brittney Harrington, Jennifer Hill, Joshua Mason, Carrie Minter, Beans Morocco, Vanessa Motta, Patricia Nasr, Sy Richardson, Kym Stys, Sam Zeller    

In deze prequel van de razend populaire televisiserie ‘The Dukes of Hazzard’ (1979-1985) komt de kijker te weten hoe het allemaal zo gekomen is. De ouders van de neven Bo en Luke zijn radeloos. Daarom sturen ze hun zonen die respectievelijk als een autocoureur over de weg razen dan wel vuurwerk ontwikkelen waarmee verschillende soorten stront tot ontploffing worden gebracht naar de boederij van hun oom Jesse in Hazzard County. Daar zullen ze eens leren wat hard werken is.

Ze werken inderdaad erg hard, maar vooral als bezorgers van de illegale alcohol die door oom Jesse volgens een oude familietraditie wordt gestookt. Oom Jesse staat onder grote druk. Boss Hogg wil een deal met hem sluiten waar hij niets voor voelt en als pressiemiddel dreigt Hogg de door geldgebrek geplaagde Jesse zijn boerderij te ontnemen. De neven takelen een ’69 Charger uit het water, knappen deze op met de hulp van de superhandige Cooter (Joel Moore) en bezorgen vervolgens op razendsnelle wijze in deze ‘General Lee’ de illegale waar. Hierdoor kan oom Jesse de productie behoorlijk opvoeren en hopelijk bijtijds aan het benodigde geld komen. Hun nichtje Daisy Duke (April Scott) wil ook haar steentje bijdragen en solliciteert naar een baantje in de hippe tent ‘Boar’s Nest’, maar wordt op smadelijke wijze afgewezen door de nieuwe uitbater Hughie (Todd Grinnell). Ze besluit ter plekke dat ze niet alleen een baantje wil, maar ook Hughie. Thuis doet ze haar bril af, gooit haar haren los en een strakke blouse en een minimaal spijkershort doen de rest. Maar hoe de drie ook hun best doen, oom Jesse lijkt het verlies van de boerderij, die al 150 jaar in het bezit van de familie is, niet te kunnen voorkomen. Zeker niet als hij ook nog eens in de gevangenis terechtkomt.

Typisch een Amerikaanse tienerfilm met veel blote borsten, melige grappen over seks, het verliezen van je maagdelijkheid en stomdronken worden bij de eerste alcoholervaring. Maar ondanks deze cliché’s is de film vermakelijk om naar te kijken. Vooral dankzij Willie Nelson die met zijn aparte levenswijsheden zijn neefjes nog verder van het rechte pad leidt en Joel Moore die leuk gestalte geeft aan de excentrieke Cooter met zijn onnavolgbare uitspraken. Ook de maffe bijnamen die Cooter geheel gratis distribueert zijn grappig door de laconieke manier waarop hij ze uit zijn mond laat rollen. Ook de achtervolgingen en de stunts met ‘General Lee’ zijn prima in orde, evenals het beeld van een kleine gemeenschap waarin mensen jaar in jaar uit met elkaars hebbelijkheden moeten leven.

‘The Dukes of Hazzard: The Beginning’ is een leuke tienerfilm met de nodige cliché’s, maar vermakelijk om naar te kijken en met oprecht speelplezier van de acteurs. Zeker bij Willie Nelson die ook nog eens met zichtbaar enthousiasme met zijn onafscheidelijke gitaar achter de microfoon kruipt.

Diana Tjin-A Cheong