The Eleven O’Clock (2016)

Recensie The Eleven O'Clock CinemagazineRegie: Derin Seale | 13 minuten | korte film, komedie | Acteurs: Josh Lawson, Damon Herriman, Eliza Logan, Alyssa McClelland, Gregory j Thorsby, Jessica Wren

De korte films die in de race zijn voor de Oscar voor Best Short Live Action Feature, zijn ernstig van toon. Zo af en toe duikt er tussen de genomineerden een komisch filmpje op, dat zich staande weet te houden tussen al dat drama. In 2018 is ‘The Eleven O’Clock’ (2016) die vreemde eend in de bijt. Het dertien minuten durende filmpje van de Australische regisseur Derin Seale heeft wel wat weg van een verlengde sketch uit een satirisch programma. Waar de andere genomineerde regisseurs in deze categorie aan het begin van hun loopbaan staan, heeft Seale zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend. Zo werkte hij mee aan films als ‘The English Patient’ (1996) en ‘The Talented Mr. Ripley’ (1999) en was hij second unit director, ter ondersteuning van de regisseur, bij de productie van ‘Cold Mountain’ (2003). Zijn regisseurservaring beperkt zich vooralsnog tot twee shorts; ‘Static’ (1998) en nu dus ‘The Eleven O’Clock’.

Het uitgangspunt van ‘The Eleven O’Clock’ is even simpel als doeltreffend: een psychiater heeft een afspraak met een patiënt die beweert dat hij de psychiater is. Dr. Terry Phillips (Josh Lawson, tevens schrijver van het scenario) is in afwachting van zijn afspraak van elf uur. Hij is wat van slag, omdat zijn vaste assistente er niet is en hij te maken heeft met invalster Linda (Jessica Donaghue). Als Mr. Nathan Klein (Damon Herriman) arriveert, ontstaat er direct verwarring. Klein beweert dat hij niet de patiënt is, maar de dokter. Over en weer proberen de heren orde op zaken te stellen; Phillips probeert zich te beheersen, maar de volhardende, manische Klein pareert al zijn pogingen om hem tot de rede te brengen. Met name tijdens een psychologische test met associaties ontstaat er een verbaal pingpongspel dat niet alleen hilarisch is, maar tevens aantoont hoe goed de acteurs op elkaar ingespeeld zijn. Ondertussen speelt Seale een fascinerend spel met ruimte; waar de receptie waar Linda de desk beheert steeds groter en ruimer lijkt te worden, wordt de spreekkamer gedurende het gebekvecht van de heren steeds beklemmender. Natuurlijk wordt toegewerkt naar een heerlijke punchline, die eigenlijk niet eens zo verrassend is maar wel heel sterk is uitgewerkt.

‘The Eleven O’Clock’ is genieten voor liefhebbers van sketchshows als ‘Monty Python’, ‘French and Saunders’ en ‘Not the Nine O’Clock News’. De verwarring die ontstaat en de persoonsverwisseling die steeds verder uit de hand loopt werkt danig op de lachspieren. Acteurs Lawson en Herriman maken er een strak getimed, verbaal schouwspel van dat toewerkt naar die onvermijdelijke climax. In slechts dertien minuten weet dit Australische filmpje ons met gemak in te pakken.

Patricia Smagge

Waardering: 4

Vanaf 21 februari t/m 12 maart 2018 is in 23 bioscoopzalen door heel Nederland een exclusief programma van ‘Oscar Nominated Short Films’ in de categorieën ‘Animatie’ en ‘Live-Action’ te zien, uitgebracht door ShortsTV.