The Enforcer (2022)

Recensie The Enforcer CinemagazineRegie: Richard Hughes | 90 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Antonio Banderas, Mojean Aria, Kate Bosworth, Alexis Ren, Zolee Griggs, 2 Chainz, Mark Rhino Smith, Luke Bouchier, Aaron Cohen, Kika Georgiou, Kostas Sommer, Christos Vasilopoulos, Vivian Milkova, Lucia McKinstry Calvo

Er bestaan zo van die films die vallen of staan met een specifieke acteur. ‘The Enforcer’ is er helaas niet zo een. Noch de film, noch klasse acteur Antonio Banderas slagen er in om een interessante prestatie te leveren. Hoewel de kwaliteiten van de laatste waarschijnlijk belemmerd werden door dit matige project.

Banderas speelt Cuda, kort voor Baracuda – een verwijzing naar de auto waarmee hij rijdt. Hij is net uit de gevangenis ontslagen en al terug aan het werk voor de mysterieuze criminelenbaas en clubeigenaar Estelle (Kate Bosworth). Ondertussen probeert hij weer een connectie te creëren met zijn van hem vervreemde dochter Lola, maar het lijkt hopeloos. Om zijn vaderlijk instinct toch te kunnen gebruiken, raakt hij bevriend met Billie (Zolee Griggs), een 15-jarig meisje zonder thuis. Hij verhuurt haar een kamer en zorgt voor haar. Miami is echter ‘geen plek voor een jong meisje’ en ze wordt al snel ontvoerd en komt in een cybersexnetwerk terecht. Samen met zijn protegé, de vechtersbaas Stray (Mojean Aria) die Cuba helpt met geld op te pikken en aan hem werd gekoppeld door Estelle, moeten ze het opnemen tegen de criminele onderwereld van Miami.

Het is eigenlijk nooit duidelijk wat deze film wil zijn. Voor een film van pakweg 90 minuten, gebeurt er eigenlijk niets. ‘The Enforcer’ bestempelt zichzelf als een ‘neo-noir’, maar is geen van beide. Neo is het zeker niet, aangezien het valt in elk mogelijk stereotype. De criminele vader die verlossing wil, de lowlife vechtersbaas van armere komaf die misdadiger wordt, de mysterieuze bazin die iedereen verleidt, overgeseksualiseerde vrouwen die voornamelijk als slachtoffer worden afgebeeld, deze film heeft het allemaal. Daarnaast is geen enkele acteur memorabel, zelfs Banderas kon dit niet redden. De man moet soms eens boos kijken en iets dieps mompelen. Hij mag dan wel op de cover van de posters staan, maar veel moet hij niet doen. De eerste 15 minuten komt Banderas niet eens in beeld en in de minuten die volgen lijkt hij afwezig te zijn.

Door een jongerentaaltje te spreken en op de achtergrond hedendaagse techno en rap te spelen, hoopt deze film een jeugdig publiek te lokken. Het is met momenten zo pijnlijk en geforceerd, dat het lachwekkend wordt. Net zoals de rest van het geheel. De enkele actiescènes – want jawel die zitten er wel degelijk in – zijn erbarmelijk slecht.

De film vormt nog net een consistent geheel waardoor de plot te volgen is, afgezien van serieuze plotholes. Het is een project dat laag zal komen te staan op Antonio Banderas’ indrukwekkend filmrepertoire. ‘The Enforcer’ is een film die zal verdwijnen in de vergetelheid, waar hij thuis hoort.

Nick Majchrowicz

Waardering: 2

Bioscooprelease: 22 september 2022
DVD- en blu-ray-release: 28 maart 2023