The Estate (2022)

Recensie The Estate CinemagazineRegie: Dean Craig | 97 minuten | komedie | Acteurs: Toni Collette, Anna Faris, David Duchovny, Rosemarie DeWitt, Kathleen Turner, Ron Livingston, Keyla Monterroso Mejia, Danny Vinson, Gichi Gamba, Patricia French, Eric Esteban, Kim Baptiste, Billy Slaughter, Ronald Chavis

Het gaat niet helemaal top met de zussen Macy en Savanna. Hun armoedige restaurantje ergens in Louisiana is niet erg winstgevend. De relatie van Macy dreigt op de klippen te lopen en Savanna heeft de afslag naar een volwassen leven gemist. Maar dan horen de zussen dat hun tante Hilda niet lang meer heeft te leven en dat er allicht een erfenis op komst is. Een goed idee dus om de banden met deze tante aan te trekken. Twee uitdagingen: tante Hilda is een afschuwelijk mens en de rest van de familie is ook op de erfenis afgekomen.

In de komedie ‘The Estate’ zien we hoe die familieleden elkaar het leven zuur maken, hoe ze op allerlei manieren tante Hilda van dienst willen zijn en hoe ze een enkele keer een coalitie vormen. En we zien hoe neef Richard zijn nichten het hof probeert te maken, want ook dat kan niet missen in een film die zich afspeelt in een trashy milieu in het zuiden van de Verenigde Staten.

Een groot en protserig huis, een erfenis en een geldbeluste familie: het lijkt allemaal weggelopen uit een oude Engelse klucht. Niet dus. In het begin is ‘The Estate’ vooral een ongelooflijk flauw misbaksel. Er is veel gevloek en getier, er zijn wat grappen met een stinkende poepbak en we bereiken een dieptepunt wanneer superhetero Richard uitlegt waarop hij liever Dick wordt genoemd (“I like Dick”).

Pas als de film een eindje onderweg is, begrijp je dat je zit te kijken naar een (poging tot) zwarte komedie. De plannetjes van de zussen om aan de erfenis te komen worden steeds idioter, de personages worden steeds meer over the top en de grappen worden almaar absurder. In tegenstelling tot een ‘gewone’ komedie, waar altijd ruimte is voor wat emotie en ontroering, valt er bij ‘The Estate’ niks te voelen. In dit geval een fijne kwaliteit.

Als zwarte komedie is deze film redelijk te verstouwen, maar dan nog houdt het niet over. Het acteren is wisselvallig, met Toni Colette als voorspelbaar lichtpuntje en Anna Faris die hopeloos faalt. De grappen zijn soms leuk, maar iedere aardige grap wordt steevast gevolgd door een melige actie of flauwe dialoog. ‘The Estate’ is kortom een film die liefhebbers van zwarte komedies allicht kunnen waarderen, maar die iedere andere liefhebber beter kan skippen.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 24 november 2022
VOD-release: 16 februari 2023 (Pathé Thuis)