The Ex – Fast Track (2006)

Regie: Jesse Peretz | 93 minuten | komedie | Acteurs: Zach Braff, Amanda Peet, Jason Bateman, Charles Grodin, Mia Farrow, Lucian Maisel, Donal Logue, Amy Poehler, Fred Armisen, Bob Stephenson, Yaffit Hallely, Josh Charles, Marin Hinkle, Yul Vazquez, Michael Lawson, Paul Rudd, Amy Adams

De oorspronkelijke titel van deze film ‘Fast Track’ is veranderd in ‘The Ex’. Wanneer en hoe doet er niet toe, maar wel belangrijk is: waarom? Gaat de film over het snelle, moderne leven en de tol die dat eist voor het ouderschap of het leven in het algemeen? Of gaat het over een ex die het leven van een koppel in de war gooit, omdat hij haar terug moet hebben? Eigenlijk geen van beide, of toch? En eigenlijk gaat het ook over volwassen worden en verantwoordelijkheid nemen, je zwaktes onder ogen komen, et cetera. Iets te veel om op te noemen.

Het is deze onduidelijkheid die de film onderuit haalt. Wat wordt ingezet als een scherpe komedie over standaard rollenverdelingen, verwachtingspatronen en vooroordelen, schiet alle kanten op en mist zijn doel. Als dan er dan aan het einde nog een behoorlijk ongeloofwaardige wending volgt, is het echt duidelijk: de makers hebben vergeten te kiezen welke kant ze op wilden.  Zach Braff is een leuke acteur, die in 2004 de filmwereld verraste met ‘Garden State’, een film die hij zelf schreef en regisseerde en waarin hij ook nog eens de hoofdrol vertolkte én die als indie nog eens behoorlijk scoorde. Zijn kostje was gekocht zou je denken.

‘The Ex’ stelt wat dat betreft teleur. Wellicht was het beter geweest als Braff zelf de pen ter hand had genomen en op de regisseursstoel was gaan zitten, maar helaas, dat deed hij niet. Ook Jason Bateman komt niet lekker uit de verf. Het droogkomische talent dat hij in de televisieserie ‘Arrested Development’ liet zien, wordt niet goed gebruikt. Een en ander komt ook doordat de karakters niet lekker uitkomen in de genrekeuze: wordt het echt lachen geblazen of wordt het wat serieuzer en realistischer allemaal, zoals in ‘Knocked Up’ uit 2007 van Judd Apatow.

Over de vrij onbekende regisseur Jesse Peretz valt niet veel te zeggen. Hij maakte een paar aardige videoclips voor de Foo Fighters, na een carrière als bassist The Lemonheads. ‘The Ex’ is zijn derde speelfilm in negen jaar. Als het zo lang duurt geld en mogelijkheden te vinden voor het maken van een film is het verstandig een beter script te regelen en duidelijke keuzes te maken. Volgende keer beter.

Arjen Dijkstra