The Exorcism of God (2021)

Recensie The Exorcism of God CinemagazineRegie: Alejandro Hidalgo | 98 minuten | drama, horror | Acteurs: Joseph Marcell, Will Beinbrink, María Gabriela de Faría, Irán Castillo, Raquel Rojas, Maria Antonieta Hidalgo, Hector Kotsifakis, Alfredo Herrera, Christian Rummel, Eloisa Maturen, Juan Ignacio Aranda, Nuria Gil, Johanna Winkel, Jesse Celedon

Peter Williams is een Amerikaanse duiveluitdrijver die in Mexico woont. Midden in de nacht wordt hij ontboden om een exorcisme uit te voeren. Hij treft een jonge vrouw aan die vastgebonden is aan bed. Badend in zweet en vuil, lijkt de vrouw bezeten door een animaal aandoende seksuele drift. Peter probeert de vrouw te helpen, maar raakt vervolgens zelf bezeten door een demon, waarna hij een verschrikkelijke zonde pleegt. Achttien jaar later geniet hij binnen de kringen van het Vaticaan de reputatie van een man met bijzondere gaven. Maar de geschiedenis haalt hem in, waardoor Peter opnieuw te maken krijgt met de gevolgen van zijn misstap en innerlijk verscheurd wordt door een combinatie van schuldgevoel en duistere machten.

‘The Exorcism of God’ is een griezelfilm die zeker het nodige goed doet. De schrikeffecten zijn vaak heel aardig, net als het overtuigende en waarachtig angstaanjagende uiterlijk van de bezeten personen en macabere verschijningen (vooral de Jezusfiguur die de dromen van pater Williams bevolkt). Visueel is regisseur Alejandro Hidalgo duidelijk geïnspireerd door ‘The Exorcist’, William Friedkins magnum opus dat nog altijd de gouden standaard is binnen dit subgenre. De sfeer die ‘The Exorcism of God’ ademt is lange tijd overwegend donker en serieus, maar wordt naarmate het verhaal zich ontvouwt theatraler en luchtiger. Vooral de met veel flair spelende Joseph Marcell (bekend als de sarcastische butler Geoffrey uit ‘The Fresh Prince of Bel-Air’) zorgt met droge oneliners af en toe voor een licht komische noot.

Als niet overdreven pretentieuze horrorfilm voldoet ‘The Exorcism of God’ prima. Het probleem is dat de film meer probeert te zijn dan alleen een sfeerrijk griezelepos. Peter Williams ontwikkelt zich meer en meer tot een kruisvaarder tegen corruptie en moreel verval binnen de kerk, waardoor de rolprent ook een maatschappijkritisch accent krijgt. Het probleem is dat de karakterontwikkeling die het personage doormaakt niet past bij zijn morele hoogdravendheid. Peter is een twijfelaar die vatbaar blijft voor de zwakheid van het vlees. Hij mist het karakter, de morele autoriteit en het gezag om de rol te spelen die het verhaal voor hem in gedachten heeft. Hierdoor voel je als kijker weinig sympathie voor het personage en komen de diepere laag en boodschap van de film niet zo goed uit de verf.

Uiteindelijk bezwijkt ‘The Exorcism of God’ dus een beetje aan zijn thematische ambities. Als je daar doorheen kunt prikken, staat er wel een visueel aantrekkelijke horrorfilm die zeker geen modderfiguur slaat.

Frank Heinen

Waardering: 3

VOD-release: 19 mei 2022
DVD-release: 16 juni 2022