The Exorcism of Molly Hartley (2015)

Regie: Steven R. Monroe | 95 minuten | horror | Acteurs: Sarah Lind, Devon Sawa, Gina Holden, Peter MacNeill, Daina Leitold, Julia Arkos, Tom McLaren, Bradley Sawatzky, Steve Weller, Ernesto Griffith, Robert Borges, Scott Johnson, Andrew Cecon, Eric Blais, Kristen Harris, Jon Cor, Kate Yacula, Tom Keenan, Samantha Kendrick, Melissa Marie Elias

‘The Exorcism of Molly Hartley’ speelt zich zes jaar af na de gebeurtenissen in ‘The Haunting of Molly Hartley’, maar zonder voorkennis van die film uit 2008 is deze horrorfilm ook prima te kijken. Sterker nog, mocht je die eerste nog op de plank hebben liggen, kun je je de moeite waarschijnlijk beter besparen, want de sequel is stukken beter te verteren dan het origineel. Al moet je je er ook weer niet teveel van voorstellen.

Priester Barrow (Devon Sawa uit ‘Final Destination’) moet helpen bij een duivelsuitbanning van een hoogzwangere vrouw. Maar hij blijkt niet bestand tegen de sluwe duivel en maakt een foutieve beslissing, die zijn collega, de vrouw en haar ongeboren baby het leven kost. Met behulp van een bevriende priester mag hij zijn straf uitzitten in een inrichting in plaats van in een gevangenis, en zo komt Barrow in Clovesdale terecht. Ondertussen maken we kennis met de 24-jarige Molly, hoofdpersoon uit ‘The Haunting of…’ (maar inmiddels is de rol van Haley Bennett overgenomen door Sarah Lind). Molly lijkt aanvankelijk geen last te hebben van de demonen uit haar verleden. Ze is jarig én heeft net promotie gemaakt, reden genoeg voor een feestje dus. Haar vriendinnen zien met ongeloof aan hoe Molly ingaat op de opzichtige verleidingstactiek van een collega en diens sexy vriendin. Bij het triootje komen nogal wat lichaamssappen aan te pas, maar dan van een minder gezelligere aard dan je verwacht. Molly wordt ongeveer een half jaar later, als het proces rondom de moordzaak waarbij zij hoofdverdachte is voltrokken is, ook naar Clovesdale gebracht.

De scènes waarin Barrow en Molly worden geïntroduceerd vallen nogal uit de toon bij de rest van de film. Lachwekkend in het geval van Barrow en van Molly krijgen we niet bepaald een leuke indruk; moeten we werkelijk om het lot van deze oppervlakkige, onsympathieke jonge vrouw geven? Pas wanneer alle betrokkenen in Clovesdale zijn, lijkt ‘The Exorcism of Molly Hartley’ echt van de grond te komen. Hoewel de betrokkenheid van Barrow bij Molly’s genezingsproces van meet af aan vast staat, zijn dit de leukste scènes. De make-up afdeling heeft zich lekker kunnen uitleven en de bezeten Molly ziet er geweldig uit. Sarah Lind doet het ook prima als door de duivel bezeten slachtoffer, ze kronkelt alle kanten op en heeft er geen problemen mee zich in niet bepaald charmante houdingen te vertonen. Verwacht van de horrorscènes niets origineels overigens, als je een of twee films uit het genre gezien hebt, zul je al gerecyclede ideeën herkennen, al zit er een enkele verontrustend idee in. Best te doen met de juiste, naar beneden afgestelde, verwachtingen.

Monica Meijer

‘The Exorcism of Molly Hartley’ is vanaf woensdag 19 oktober 2016 beschikbaar op DVD. De film was vanaf maandag 4 april 2016 beschikbaar als Digital HD.