The Extraordinary Journey of the Fakir (2018)

Recensie The Extraordinary Journey of the Fakir CinemagazineRegie: Ken Scott | 96 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty, Barkhad Abdi, Gérard Jugnot, Ben Miller, Abel Jafri, Sarah-Jeanne Labrosse, Kay Greidanus, Amruta Sant, Vinod Jaywant, Naman Jain, Svar Kamble, Rewanth Patil

Hoe verloopt iemands leven als hij de kaart ‘toeval’ krijgt toebedeeld? Dat is het startpunt van de vermakelijke feelgood-film ‘The Extraordinary Journey of the Fakir ‘van regisseur Ken Scott (‘Delivery Man’, ‘Starbuck’), gebaseerd op de bestseller van Romain Puértolas, “The Extraordinary Journey of the Fakir Who Got Trapped in an Ikea Wardrobe”. Fakir? Ikea kledingkast? Ja, gewoon een kwestie van ‘go with the flow’, de ene ontwikkeling volgt op de andere.

Hoofdpersonage Ajatashatru Lavash Patel, kortweg Aja (gespeeld door Bollywood-ster Danush), is arm en woont met zijn hardwerkende, alleenstaande moeder in Bombay. Na schooltijd verdienen hij en zijn twee neefjes een beetje bij op straat met goocheltrucs en kleine diefstallen. Aja krijgt toevallig een IKEA-catalogus onder ogen en raakt gefascineerd door het aanbod.

Zijn moeder heeft als droom om ooit nog een keer Parijs te bezoeken. Als zij overlijdt, gaat Aja met haar as op pad naar de Franse hoofdstad. Hij bezoekt daar een IKEA-winkel waar hij halsoverkop verliefd wordt op een Amerikaanse, Marie (Erin Moriarty, ‘Captain Fantastic’). Noodgedwongen, want hij zit zonder geld, brengt hij er de nacht door in een kledingkast. Dan volgen de ontwikkelingen elkaar snel op en lijkt het een soort van ‘Rond de wereld in 80 dagen’ te worden. Via Londen, Barcelona, Rome en Tripoli komt Aja weer in Parijs. Hier hoopt hij Marie tegen het lijf te lopen…


Aja, inmiddels leraar in zijn geboorteland, vertelt dit ongelooflijke verhaal in India aan drie jeugdige delinquenten om ze voor de keus te stellen: of vier jaar de cel in of elke dag trouw naar zijn school en nog meer leren van mooie verhalen. Of het allemaal waar was vraagt de politieagent die de jongens begeleidt. Aja geeft als antwoord: “De belangrijkste dingen wel.” Want verander “toeval” in “karma” en alles zal weer op zijn pootjes terecht komen.

‘The Extraordinary Journey of the Fakir’ is een aanstekelijke mix van kleur, actie, tempo en leuk verzonnen grappen. Verder zijn de hoofdrolspelers ‘easy on the eye’ en spelen ze hun rollen geloofwaardig. Het is geen laugh out loud film, maar wel eentje die de volle speelduur weet te vermaken. In de bijrollen vallen vooral Ben Miller (als zingende Engelse politieofficier) en Barkhad Abdi (‘Captain Philips’, ‘Eye in the Sky’) op.

Ruud Stift

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 december 2018