The Faculty (1998)

Regie: Robert Rodriguez | 104 minuten | komedie, science fiction, horror | Acteurs: Elijah Wood, Josh Hartnett, Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Shawn Hatosy, Robert Patrick, Salma Hayek, Famke Janssen, Bebe Neuwirth, Piper Laurie, Christopher McDonald, Usher Raymond, Jon Stewart

Regisseur Robert Rodriguez van onder andere ‘El Mariachi’ (1992) en ‘Once Upon a Time in Mexico’ (2003) waagt zich in samenwerking met scenarist Kevin Williamson van ‘Scream’ (1996), ‘Scream II’ (1997) en ‘I Know What You Did Last Summer’ (1997) aan het tienerhorrorgenre met ‘The Faculty’.

Het sterkste punt aan deze film is de casting. De toen 17-jarige Elijah Wood speelt supernerd Casey op een voortreffelijke wijze. Een jaar later zou hij beginnen aan een van de belangrijkste rollen uit zijn carrière, die van Frodo Baggins in ‘The Lord of the Rings’ trilogie. De kijker krijgt wel erg medelijden met zijn karakter, want die krijgt het vooral in het begin zwaar te verduren op school. Josh Hartnett is de rebelse genie Zeke. Ook hij ging hierna naar betere en grotere rollen in ‘Pearl Harbor’ (2001) en ‘Black Hawk Down’ (2001). Weer samen te zien zijn Wood en Hartnett in het schitterende ‘Sin City’ (2005). Jordana Brewster (uit de soap “As the World Turns”) brak in deze film al door als de bitchy Delilah. De rol was oorspronkelijk geschreven voor Charisma Carpenter, maar die wees hem af vanwege de gelijkenis met Cordelia, haar rol in de serie “Buffy the Vampire Slayer”. Brewsters volgende grote film was ‘The Fast and the Furious’ (2001). Daarna nam ze de tijd om af te studeren aan Yale in 2003. Anno 2006 verschijnt ze in ‘The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning’. Shawn Hatosy bekend van ‘The Cooler’ (2003) is Stan, aanvoerder van footballteam waarin maat Gabe (rapper Usher Raymond) ook speelt. Clea DuVall  – ook te zien in ‘The Grudge’ (2004) – speelt sci-fi expert Stokely. Tenslotte is Laura Harris de nieuwelinge Marybeth Louise Hutchinson uit Atlanta, de actrice is bekend van ‘Suicide Kings’ (1997).

Eigenlijk is elk van deze scholieren een buitenbeen of alien op zijn of haar eigen manier. Laat het nu net deze groep outsiders zijn die hun krachten moeten bundelen om de echte aliens te kunnen verslaan. Die aliens zijn aanvankelijk vooral te vinden de docentenkamer. Veel van deze acteurs genieten in hun spel zichtbaar van de omschakeling van mens naar alien. Onze Famke Janssen is als de tuttige docente Engelse literatuur het tegenovergestelde van haar rol als Bond slechterik in ‘Goldeneye’ (1995). Let echter wel op de scènes waarin haar buitenaardse kant naar voren komt, want daarin steelt zij de show. Robert Patrick is de fanatieke footballcoach Willis en een alien die men niet achter zich aan wil hebben. Salma Hayek is de snotterige schoolzuster en Bebe Neuwirth de rectrix.

Leuke feitjes zijn dat actrice Jordana Brewster in de drugstest scène Yeah, and I’m Portuguese zegt terwijl zij echt vloeiend Portugees kan spreken. Daarnaast heet de professor biologie gespeeld door Jon Stewart, Edward Furlong. Acteur Edward Furlong wordt in ‘Terminator 2: Judgment Day’ (1991) achterna gezeten door Robert Patrick. De zus van regisseur Robert Rodriguez heeft ook een rolletje, zij wijst Marybeth de weg naar het kantoor. Alle tieners zijn overigens gekleed in Tommy Hilfiger met wie een product placement deal was gesloten.

Horrorliefhebbers van de klassiekers ‘The Thing’ (1982) and ‘Invasion of the Body Snatchers’ (1956) menen dat gebrek aan originaliteit het grote manco aan ‘The Faculty’ is. De film voegt volgens hen in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘Scream’ (1996) niets extra’s toe aan het genre. ‘The Faculty’ heeft echter wel veel te bieden zoals humor, het filosoferen over science-fiction en aliens in films, een goede soundtrack en een verbluffende goede cast. Entertainment met goede acteurs en een spetterende finale!

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 maart 1999