The Fall Guy (2024)

Recensie The Fall Guy CinemagazineRegie: David Leitch | 124 minuten | actie, komedie | Acteurs: Ryan Gosling, Emily Blunt, Winston Duke, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham, Stephanie Hsu

Er zijn talloze films gemaakt over het maken van films. Denk hierbij aan klassiekers als ‘Sunset Boulevard’ en ‘Singin’ in the Rain’ of recenter aan het erg ondergewaardeerde ‘Babylon’. In deze films staan veelal de acteurs centraal. Niet in ‘The Fall Guy’. Regisseur David Leitch zet met deze film de crew in het zonnetje. Zowel de regisseur als de persoonlijke assistenten krijgen een prominente rol, maar ‘The Fall Guy’ is bovenal een liefdesbrief aan de stuntcrew.

Colt Seavers (Ryan Gosling) is een ervaren stuntman. Hij is tevens stuntdubbel van de bekende acteur Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) en hij werkt samen met Jody Moreno (Emily Blunt), met wie Colt ook een relatie heeft. Jody werkt aan de film als een cameravrouw. Tijdens zijn werk krijgt Colt een ernstig ongeluk en breekt hij zijn rug. Colt zegt zijn carrière als stuntman vaarwel en neemt een baan als parkeerbediende aan bij een restaurant. In de periode na het ongeluk verwatert ook zijn relatie met Jody. Wanneer Jody eindelijk de kans krijgt een eigen film te regisseren wordt Colt gevraagd mee te werken aan dit project. Wat hij echter niet direct te horen krijgt is dat Tom Ryder op mysterieuze wijze vermist is geraakt en dat hij de taak krijgt hem op tijd te vinden en ervoor te zorgen dat de wereldberoemde acteur de opnames van de film af kan maken. Dit terwijl hij tegelijkertijd de stuntscènes moet doen in de film.

Naast een liefdesverklaring aan de stuntcrew is ‘The Fall Guy’ ook een eerbetoon aan het medium film. De filmverwijzingen vliegen je dan ook om de oren. Zo wordt onder andere verwezen naar ‘Fast and the Furious’, ‘Rocky’, “Miami Vice”, ‘The Fugitive’ en ‘The Lord of the Rings’. Deze verwijzingen zitten zowel verweven in het script als in de sets en props. Zo gebruikt Colt tijdens een achtervolging de bekende quote: ‘You Shall Not Pass’ uit ‘The Lord of the Rings’-trilogie en draagt hij een leren jack uit zijn tijd als stuntman bij de serie “Miami Vice”. Naast deze talloze filmreferenties is de film ook losjes gebaseerd op een gelijknamige tv-serie uit de jaren 80. Deze jaren 80 vibe komt ook licht terug in de film en er wordt op een ludieke manier verwezen naar de serie in een post-credit scène.

Daarnaast is de humor in de film erg geslaagd. De grapdichtheid is erg hoog, er zijn maar weinig grappen die niet slagen. Dit komt mede doordat ‘The Fall Guy’ erg zelfbewust is. Naast deze zelfbewustheid is ster Ryan Gosling een reden dat je als kijker bijna continu de slappe lach hebt. De ‘Barbie’-ster is gemaakt voor het witte doek en heeft een ongelofelijk gevoel voor timing en het brengen van grappen. Ook heeft hij fantastische chemie met zijn tegenspeler Emily Blunt. Samen tillen ze de film naar komische hoogtes. Ook de prestatie van Aaron Taylor-Johnson mag niet onderbelicht blijven. Hij zet de arrogante superster Tom Ryder op een leuke wijze neer en bewijst hiermee waarom David Leitch hem na zijn rol in ‘Bullet Train’ opnieuw heeft gecast.

Ook is het stuntwerk in de film van een erg hoog niveau. Dit mag je ook wel verwachten van een film die gewijd is aan de stuntman, maar ze doen het dan toch maar. Leitch heeft een achtergrond als stuntman en dat is duidelijk. Zo weet hij gedurende de film verschillende prachtige set pieces neer te zetten, met als hoogtepunt een scène aan het eind van de film op het strand.

Kortom, ‘The Fall Guy’ is een uiterst geslaagde, ontzettend grappige actiekomedie met een uitblinkende cast. Ryan Gosling bewijst eens temeer dat hij misschien wel de grootste filmster van het moment is. Emily Blunt is ook uitstekend in haar rol als debuterend regisseur en weet samen met Gosling en Leitch een fantastisch eerbetoon te brengen aan de stuntmannen.

Tom Holtackers

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 25 april 2024