The Family Stone (2005)

Regie: Thomas Bezucha | 104 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Claire Danes, Diane Keaton, Rachel McAdams, Dermot Mulroney, Craig T. Nelson, Sarah Jessica Parker, Luke Wilson, Tyrone Giordano, Brian J. White, Elizabeth Reaser, Paul Schneider, Savannah Stehlin, Jamie Kaler, Robert Dioguardi

Hoewel ‘The Family Stone’ pas de tweede film is van Thomas Bezucha (eerder werkzaam voor mode-concern Ralph Lauren) is het een juweeltje, waar menig ervaren schrijver/regisseur een voorbeeld aan kan nemen.

‘The Family Stone’ weet het juiste evenwicht te vinden tussen humor, spanning, liefde en drama. Het doet in meerdere opzichten denken aan ‘Love Actually’; een aantal jaren geleden dé kerstfilm met een niet geringe sterrencast. Ook de bezoekers van ‘The Family Stone’ mogen zich verheugen op grote Hollywood namen.

De eerste die opvalt is Sarah Jessica Parker, die de verwende, nerveuze en ontactische rol van Meredith voor haar rekening neemt. Een heel andere rol dan de meesten van haar gewend zijn, na haar zeven jaar bij de succesvolle serie ‘Sex and the City’. Ze heeft hier ook bewust voor gekozen en het had niet beter kunnen zijn. Parker zet zonder meer een geweldig type neer, die men het ene moment kan haten, maar waar men het volgende moment weer medelijden mee krijgt.

Aan haar zijde staat acteur Dermot Mulroney (Everett), die eerder dit jaar in ‘The Wedding Date’ te zien was. Everett lijdt zichtbaar aan de slechte relatie tussen zijn verloofde Meredith en zijn familie, maar ook aan het strakke keurslijf waar hij zichzelf in gemanoeuvreerd heeft. Vrijheid voelt hij dan ook enigszins wanneer de zus van Meredith, Julie (Claire Danes) opduikt. Julie kan als het jongere zusje niet minder op Meredith lijken. Zij wordt daarom ook wél met liefde opgenomen in het gezin Stone. Danes speelt haar rol voortreffelijk en de chemie tussen haar en Mulroney is bijzonder.

Aan het hoofd van de familie staan vader en moeder Stone, respectievelijk Craig Nelson en Diane Keaton. Beiden geweldige acteurs die hun werk goed doen, en vooral Keaton. De laatste jaren wordt ze steeds actiever met acteren en ook deze film is een pareltje op haar CV. Sybil is de meest beladen rol van deze film en Keaton weet hem op een mooie ontroerende manier neer te zetten.

Ook Rachel McAdams (Amy Stone) en Luke Wilson (Ben Stone) mogen trots zijn op hun prestatie. McAdams als de jongste en meest directe van de familie, die uiteindelijk toch bijdraait en Luke als de ‘loser’, waar het uiteindelijk ook goed mee afloopt. Want hoe kan het ook anders, ondanks alles, met een kerstfilm.

Heel speciaal is de rol van Tyrone Giordano (Thad Stone), het doofstomme lid van de familie. Giordano is een dove acteur en dit is zijn tweede film (zijn eerste was ‘A Lot Like Love’), maar hij doet niet onder voor zijn tegenspelers. De hele familie Stone gebruikt gebarentaal om te communiceren, naast het praten en dat komt goed over op de kijker.

Dat Bezucha met zijn tweede film zoveel grote namen aan weet te trekken is bijzonder, dat hij zo’n goede film met hen maakt is fantastisch.

Tessa Obbens