The Fanatic (2019)

Recensie The Fanatic CinemagazineRegie: Fred Durst | 89 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: John Travolta, Devon Sawa, Ana Golja, Jacob Grodnik, James Paxton, Josh Richman, Jeff Chase, Luis Da Silva Jr., Jessica Uberuaga, Rene Michelle Aranda, Marta González Rodin, Leslie Sides, Theresa Ireland, Denny Mendez

“Everybody knows you never go full retard.” Deze quote uit cultkomedie ‘Trophic Thunder’ was een sneer naar acteurs die opzichtig naar een Oscar hengelden door een geestelijk gehandicapt personage te spelen. Zulke personages moeten ondanks hun aandoening wel knuffelbaar en inleefbaar blijven.
Tom Hanks (‘Forest Gump’) en Dustin Hoffman (‘Rainman’) slaagden erin om hun personages met mentale problemen op een geloofwaardige wijze te vertolken en wonnen er een prijs mee. Sean Penn deed ook een poging om een verstandelijk beperkte man te vertolken, maar zijn acteerwerk werd zo opzichtig en over-de-top gevonden dat hij zonder Oscar naar huis ging. Er was weinig knuffelbaars aan zijn spel in ‘I Am Sam’. Penn ging dus ‘full retard’. In ‘The Fanatic’ gaat John Travolta ‘full retard’ door een autistische man met een verstandelijke beperking te spelen. Tja. Het heeft in een op zijn zachtst gezegd bijzondere film geresulteerd.

In ‘The Fanatic’ speelt Travolta Moose. Deze autistische man met een geestelijke handicap verdient zijn geld door ’s avonds op te treden als Engelse politieagent en toeristen te vermaken. Dat lukt niet erg goed, maar Moose is een gelukkig man omdat zijn filmheld Hunter Dunbar (Devon Sawa) in zijn favoriete stripwinkel komt signeren. Na een uur wachten is Moose eindelijk aan de beurt om een handtekening van zijn held te scoren. Dan wordt Dunbar weggeroepen wegens een familiecrisis. Moose wacht hem buiten op en vraagt om een handtekening. Dat valt slecht bij Dunbar en hij beledigt Moose die zich vervolgens als stalker ontpopt.

‘The Fanatic’ is een hallucinant slechte film. Wat het idee achter deze film is, blijft onduidelijk. Gaat het om stalkers, grove filmacteurs die hun fans (hun bestaansrecht in feite) negeren of om geestelijke stoornissen? Wat regisseur Fred Durst (muziekliefhebbers kennen hem als voorman van nu-metalband Limp Bizkit) bezielde toen hij deze film inblikte blijft onduidelijk. Het lijkt erop dat hij vooral de doorgaans zo ijdele Travolta voor gek wilde zetten. De acteur wordt opgescheept met een ronduit groteske pruik met matje. Daarnaast mag hij foeilelijke Hawaii-shirts dragen. Travolta zet zich volledig in en hanteert een ineengedoken loopje, een groteske mimiek en een paar tics die om de minuut verdwijnen. Moose is een typetje en geen personage. Sawa’s Dunbar is dan weer een ongelooflijke klootzak waar je geen sympathie voor kunt opbrengen.

Durst heeft een stuurloze, lachwekkend slechte film ingeblikt die alle kanten op gaat, plotlijnen open laat liggen (iets met een dode vrouw in een tuin), schaamteloze zelfpromotie bevat (Dunbar deelt zijn liefde voor Limp Bizkit met zijn zoon in een nutteloze scène) en eindigt met een onverwacht wrede climax. Er is een hoop mis met ‘The Fanatic’, maar daardoor is deze film juist zo genietbaar. Deze productie is zo ontiegelijk slecht dat íe weer goed wordt. Met een stel vrienden naar een bizar slechte film kijken, verveelt geen moment. ‘The Fanatic’ is bijna net zo desastreus als ‘The Room’ van Tommy Wiseau. Qua entertainmentwaarde scoort deze film dus een dikke voldoende!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 25 september 2020