The Final Cut (2004)

Regie: Omar Naim | 95 minuten | science fiction, thriller | Acteurs: Robin Williams, Mira Sorvino, James Caviezel, Mimi Kuzyk, Stephanie Romanov, Thom Bishops, Genevieve Buechner, Brendan Fletcher, Vincent Gale, Casey Dubois, Liam Ranger, Joely Collins, Michael St. John Smith, Christopher Britton, Wanda Cannon, Chaka White, Don Ackerman, Sarah Deakins, George Gordon, Spencer Achtymichuk, Erin Wright, Miguelito Macario

Robin Williams is door een verleden van komische rollen vastgegroeid aan een verwachtingspatroon van imitaties en gekke bekken. Tegenwoordig is die periode voorbij en met angstaanjagende rollen in ‘One Hour Photo’ en ‘Insomnia’ heeft Williams laten zien meer in huis te hebben. Hij krijgt het nog steeds voor elkaar om een intrigerend personage neer te zetten waarvan de rillingen je over de rug lopen. In ‘The Final Cut’ wordt hij geholpen door een verhaallijn die een uitstekende basis biedt voor een psychologische thriller.

In de toekomst is het mogelijk om met behulp van een biologische chip alle menselijke herinneringen op te slaan om deze na overlijden van de persoon te raadplegen. Deze ontwikkeling is eenvoudig te accepteren als toekomstige uitvinding en tegelijkertijd biedt het een groot aantal mogelijkheden op het ethische vlak. Is het leven van een persoon een aaneenschakeling van gebeurtenissen die als een film bekeken kunnen worden en is er sprake van privacyschending als dit wordt gedaan? Alan Hakman (Robin Williams) krijgt dagelijks met deze vragen te maken want hij is een ‘cutter’. Na het overlijden van een persoon maakt hij een film van de belangrijkste momenten uit diens leven zodat deze kan worden getoond aan de naaste familie en vrienden. Hij filtert alle geheimen en misstappen uit de herinneringen en zorgt er voor dat zelfs de slechtste man nog kan worden gezien als held.

Er is veel aandacht besteed aan de morele overwegingen die door Hakman moeten worden gemaakt maar wat eigenlijk interessanter is dan dit, is het personage zelf. Hakman wordt zelf gekweld door een jeugdtrauma wat hem heeft gemaakt tot wat hij is. Op het juiste moment komt er een wending in de plot waardoor het bekijken van herinneringen nog persoonlijker wordt dan dat het al is. Voeg hier aan toe de uitstekend ontwikkelde en gespeelde rollen van Jim Caviezel en Mira Sorvino en je bent van begin tot eind geboeid door een originele en intrigerende film.

Alex van Wankum