The Finest Hours (2016)

Regie: Craig Gillespie | 117 minuten | actie, drama, geschiedenis | Acteurs: Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Holliday Grainger, John Ortiz, Kyle Gallner, John Magaro, Graham McTavish, Michael Raymond-James, Beau Knapp, Josh Stewart, Abraham Benrubi, Keiynan Lonsdale, Rachel Brosnahan, Benjamin Koldyke, Matthew Maher, Jesse Gabbard, Alexander Cook

‘The Finest Hours’ is een verfilming van het boek met dezelfde titel van Casey Sherman en Michael J. Tougias. De bestseller van deze gelauwerde journalisten is dan weer gebaseerd op de reddingsmissie onder leiding van Bernie Webber, een Amerikaanse kustwacht die samen met zijn team (Andrew Fitzgerald, Richard Livesey en Ervin Maske) de bemanning van de T2 tanker SS Pendleton redde. Deze tanker brak tijdens een enorme storm op 18 februari 1952 in tweeën, ten zuiden van Cape Cod, Massachusetts. 32 van de 33 mannen die zich op de achterste helft van de tanker bevonden konden worden gered (de crew die zich op de voorste helft bevond toen de tanker doormidden brak, is verdronken). Gruwelijk en bizar feit: het was niet de enige tanker die die nacht in tweeën brak. 32 kilometer verderop overkwam de Fort Mercer hetzelfde.

Chris Pine speelt Webber met stijl. Zijn personage is nogal van de regeltjes en dat gaat zo ver dat hij het huwelijksaanzoek van zijn charmante en voortvarende vriendin Miriam (Holliday Grainger) in eerste instantie weigert, omdat hij eerst officieel toestemming wil vragen om te trouwen aan zijn baas. Pine is geknipt voor deze rol, in tegenstelling tot wat je zou verwachten van zo’n heroïsch figuur is hij niet de stoere kerel die met de dood in ogen het onmogelijke waarmaakt. Hij is juist een bedachtzame, bescheiden man, die vanuit een diepgeworteld gevoel van ‘doen wat hem gezegd wordt te doen’ zijn eigen grenzen op zoekt. Eric Bana heeft nog een ondankbare rol als de onervaren baas van Webber, die duidelijk de ernst van de situatie niet op waarde weet te schatten.

Ondertussen zien we ook de gebeurtenissen op de ongelukkige tanker. Casey Affleck speelt Ray Sybert, een technicus die nogal op zichzelf is. Hij speelt een cruciale rol in het redden van zijn collega’s, maar dat kost hem wel wat overredingskracht. De meeste van de bemanningsleden moeten namelijk niets van hem hebben, dus zijn onorthodoxe voorstel – wat uiteraard wel blijkt te werken – om de tanker niet te laten zinken wordt aanvankelijk met hoongelach ontvangen.

Het acteerwerk van deze twee heren is samen met de actiescènes, die fraai en nagelbijtend spannend in beeld zijn gebracht, het sterkste punt van ‘The Finest Hours’. Als de golven tegen de boot beuken, voel je je bijna alsof je zelf haast schipbreuk lijdt. De romantische subplot voegt verder niet zo heel veel toe aan het verhaal en af en toe zakt het tempo een beetje in. Als drama schiet ‘The Finest Hours’ ernstig te kort, als spektakel/rampen/overlevingsfilm is de film prima.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 januari 2016