The Fireman (1916)

Regie: Charles Chaplin | 24 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Lloyd Bacon, Eric Campbell, Leo White, Albert Austin, John Rand, James T. Kelley, Frank J. Coleman

‘The Fireman’ van Charlie Chaplin is een topper. In deze korte film is Charlie Chaplin brandweerman en natuurlijk gaat dat hem niet goed af. De arme Charlie doet zo zijn best, maar toch loopt hij zijn collega’s voortdurend in de weg. Erg geliefd is hij dus niet totdat hij een mooie jonge dame – Edna – uit een brandend huis haalt.

Als de bel gaat laten de brandweermannen zich via de paal omlaag zakken, springen op de kar en met paard en wagen racen de mannen door de straten. Deze beelden zijn uniek. Het is niet te geloven dat het vroeger werkelijk zo ging.

Maar Charlie zou Charlie niet zijn als hij niet zou overdrijven. Alle brandweermannen zijn groot en dik en de voorman is een grote bullebak. In deze korte film is alleen Charlie een harde werker, maar dat wordt niet gewaardeerd. Hij is uiteindelijk de enige die genoeg lef heeft om de jonge vrouw uit het huis te redden, maar vervolgens strijken zijn collega’s met de eer. ‘The Fireman’ – geschreven door Chaplin – is een snelle en komische film. Knap hoe Chaplin altijd muziek uitzoekt die perfect past bij de gebeurtenissen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5