The First Omen (2024)

Recensie The First Omen CinemagazineRegie: Arkasha Stevenson | 119 minuten | horror | Acteurs: Nell Tiger Free, Ralph Ineson, Sonia Braga, Tawfeek Barhorn, Maria Caballero, Charles Dance, Bill Nighy, Nicole Sorace, Ishtar Currie-Wilson, Andrea Arcangeli

Horrorfranchises die nieuw leven ingeblazen wordt: het lijkt bijna een trend. Zo kregen we vorig jaar nog maar eens een ‘Scream’-film voor onze kiezen, maar ook een nieuwe ‘Evil Dead’, en zelfs ‘The Exorcist’ kreeg een nieuw jasje aangereikt. Iets minder bekend is ‘The Omen.’ Toch kan ook deze horrorklassieker rekenen op een remake hier en wat nieuwe delen daar. Het was inmiddels even geleden, maar in 2024 komt Arkasha Stevenson met ‘The First Omen.’

De Amerikaanse Margaret vertrekt naar Rome om haar hele leven in dienst te stellen van de kerk. Eenmaal aangekomen doen zich vele vreemde dingen voort en er lijkt een soort vreselijke samenzwering plaats te vinden waarmee Margaret moet dealen. Wie kan ze vertrouwen en wie heeft enkel kwaad in de zin?

Het is bijna opmerkelijk te noemen dat de kerk en horror immer hand in hand gaan. De duivel is het helse equivalent van de goede God, en dat is een uitgangspunt dat we maar wat vaak terugzien in de wereld van horror. Uitblinken in dit subgenre is daardoor een lastig karwei, aangezien we elk jaar dit soort films voorgeschoteld krijgen. Arkasha Stevenson is er met haar speelfilmdebuut aardig in geslaagd uniek te zijn.

Met name esthetisch gezien scoort ‘The First Omen’ punten. Het geheel is erg stilistisch in beeld gebracht en kan je enkel daardoor al laten bibberen. Er zitten genoeg scènes in die fans van dit genre zullen laten watertanden. Het is niet je rechttoe rechtaan verhaal dat wat jumpscares bevat en je verder weinig stof tot nadenken geeft. ‘The First Omen’ is een mysterieuze puzzel die je constant probeert de verkeerde kant op te sturen.

Dat mysterieuze eist soms ook haar tol, want de film lijkt soms een beetje vast te komen zitten in haar eigen spinnenweb. Dit is met name merkbaar in het laatste halfuur, waar de grote climax toch een beetje in het niet valt. Waar de rest van de film de dans van de standaard horrorfilms ontspringt, daar wordt dit op het eind toch weer gecompenseerd.

Stevenson mag trots zijn op een debuut als dit. Hopelijk kan zij zich doorontwikkelen en een nieuwe stem laten horen in het horrorgenre. Horrorfans worden de laatste jaren op hun wenken bediend met originele films die nieuw bloed laten pompen door een lastig te tackelen genre. Met ‘The First Omen’ heeft Stevenson in elk geval haar eerste voorzichtige stempel erop gedrukt.

Sjoerd Crins

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 april 2024
VOD-release: 28 mei 2024 (Pathé Thuis)
VOD-release: 30 mei 2024 (Disney +)