The Flag – Bayrak (2007)

Regie: Ergun Köken | 8 minuten | korte film, documentaire

‘Bayrak’ (‘The Flag’) is deel twee van een serie videowerken. Het tweeluik is ook uit de selectie van korte films Short: As Long as it Takes en genomineerd voor de Tiger Awards Competitie voor korte Film tijdens het Internationale Film Festival in Rotterdam in 2007.

Dit videowerk is gefilmd op 23 april tijdens de Kinderdag in Istanbul. Op deze feestdag wordt de vorming van het Turkse parlement en het officiële einde – in 1920 – van het Ottomaanse rijk gevierd. Je ziet kinderen door ouderen bedachte pompeuze, patriottische rituelen uitvoeren. De scholieren brengen gedichten ten gehore en leggen de eed af waarbij patriottisme verwordt tot ultranationalisme. Dit alles onder het toeziend oog van een glunderende burgemeester en gouverneur van Istanbul.

Bloedserieus staat een meisje van ongeveer acht jaar te oreren over een vogel. Als de vogel niet wilt buigen voor de vlag is hij het niet waard eieren te leggen. Dit gaat van kwaad tot erger en uiteindelijk zingt ze: ” Sterf dan! Sterf dan!”.

Een fascinerend filmpje van nog geen 10 minuten maar waarvan je nog veel langer zit na te trillen. Omdat het als een tweeluik gepresenteerd wordt zie je zowel de individuele overgave van een individu als het collectieve gemarcheer en gegroet op het stadionveld. Zo krijg je een volledig beeld van wat zich afspeelt op zo’n bijeenkomst, indrukwekkend en beklemmend.

Miranda van der Hoek