The Fly (1986)

Regie: David Cronenberg | 95 minuten | drama, science fiction, horror, thriller | Acteurs: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz, Joy Boushel, Leslie Carlson, Cheevers, George Chuvalo, Michael Copeman, David Cronenberg, Carol Lazare, Shawn Hewitt

“Be afraid. Be very afraid.” Deze beroemde quote is oorspronkelijk de tagline van ‘The Fly’. Aangezien de plot sterk verschilt van ‘The Fly’ uit 1958, kan de film geen remake worden genoemd. Jeff Goldblum, bekend van ‘Jurassic Park’ en ‘Independence Day’ speelt de excentrieke wetenschapper Seth Brundle, die een teleportatie machine heeft ontwikkeld, waarmee hij materie van de ene capsule naar de andere capsule kan verplaatsen. Journaliste Veronica Quaife (Geena Davis) hoopt op een scoop en volgt Brundles experimenten met een videocamera.

Goldblum speelt in deze horrorfilm misschien wel de beste rol van zijn carrière. Hij weet de nerveuze wetenschapper zo charmant neer te zetten dat je meteen begrijpt waarom journaliste Veronica als een blok voor hem valt. Aanvankelijk lukt het Brundle niet om levende dingen te verplaatsen, totdat Veronica hem op een idee brengt. Na de succesvolle verplaatsing van een baviaan besluit Brundle ook zichzelf te teleporteren. Ook dit lijkt aanvankelijk succesvol, totdat Brundle langzamerhand steeds meer eigenschappen krijgt van een insect.

De meeste scènes spelen zich af in het laboratorium van Brundle, een grote donkere hal in een achterbuurt. Er is geen scheiding tussen Brundles leefruimte en het laboratorium. Dit illustreert het feit dat wetenschap Brundles leven is. Het laboratorium is niet de enige plek die donker is, in de meeste scènes is er weinig licht. Dit geeft de film vanaf het begin een onheilspellend karakter. De soundtrack, gemaakt door Howard Shore, die ook de muziek voor ‘The Lord of the Rings’ trilogie componeerde, werkt daar subtiel aan mee. Tijdens de lichamelijke transformatie die Brundle ondergaat, moet Goldblum steeds weer een ander wezen neerzetten. En niet alleen uiterlijk. Brundle is afwisselend euforisch, kwaad, depressief en angstaanjagend. Met zijn expressieve gezicht kan Goldblum al deze stemmingen goed verbeelden. De rol van Davis is ook bewonderenswaardig. In haar grote onschuldige ogen zien we hoe Veronica wordt verscheurd door liefde en angst.

Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste keer dat regisseur David Cronenberg de angst voor lichamelijke transformatie en degradatie verbeeldt. De make-up en special effects die hiertoe worden gebruikt zijn verbluffend en werden beloond met een Oscar in 1987. Gevoelige magen zijn niet bestand tegen het moment waarop Brundle de nagels van zijn vingers trekt. En dat is nog maar het begin. De onsmakelijke scènes zorgen ervoor dat het lijden van Brundle ook voor de kijker onverdraaglijk is. Toch is ‘The Fly’ meer dan een goede horrorfilm. Het is het dramatische verhaal van een man die het slachtoffer wordt van zijn eigen experiment. Goldblum speelt zijn rol zo goed dat de geleidelijke transformatie van Brundle behalve griezelig ook tragisch is. Dat geeft deze duistere film kwaliteit. Mocht je hem gaan bekijken, mis dan de gynaecoloog niet. Het is David Cronenberg himself!

Elisa Hermanides

Waardering: 5

Bioscooprelease: 15 januari 1987