The Foreigner (2003)

Regie: Michael Oblowitz | 96 minuten | actie, thriller | Acteurs: Steven Seagal, Max Ryan, Harry Van Gorkum, Jeffrey Pierce, Anna-Louise Plowman, Sherman Augustus, Gary Raymond, Philip Dunbar, Izabela Okrasa, Grzegorz Kowalczyk, Dianna Camacho, Deobia Oparei, Grzegorz Emanuel, Przemyslaw Saleta, Jan Jurewicz

Weer een geslaagd Steven Seagal vehikel waarbij de verwikkelingen weer eens volslagen onbegrijpelijk zijn, het bloed rijkelijk vloeit, op een kogel meer of minder niet wordt gekeken en fysiek geweld ten alle tijden gebruikt moet worden. Elke film met deze actieheld in de hoofdrol heeft zo zijn eigenaardigheden en hier is er om de halve seconde een allesverzengende brand of explosie. Er hoeft maar dit te gebeuren of floep, daar staat weer iets in de fik en brandt binnen de kortste keren volledig af. Ook wordt er flink heen en weer gereisd tussen Warschau, Parijs en Berlijn, dat we vooral niet denken dat hij een saai leventje leidt.

Goed, het verhaal. In Polen ondervraagt een zekere Jared Olyphant (Gary Raymond) tijdens een martelsessie iemand over een pakje. De arme man kan vlak voor zijn vreselijke dood slechts uitbrengen dat het pakje al is bezorgd en dat Olyphant te laat is. Het verhaal gaat verder in Parijs waar Jonathan Cold onder druk de opdracht van Alexander Marquee (Philip Dunbar) aanvaardt om het pakje in Versailles af te geven op de familieboerderij van Alexander. Cold krijgt als begeleider Dunoir (Max Ryan) opgedrongen die de klus eigenlijk zelf had willen hebben en zich nu knarsetandend naar het gezag van Cold voegt.

Op de boerderij treffen ze twee Russen aan met het pakje, maar zonder tong, deze is er waarschijnlijk uit gesneden om te voorkomen dat ze gaan praten. De boerderij wordt overvallen en in brand gestoken door Denen die Cold al eens eerder heeft ontmoet. Cold en Dunoir weten vervolgens uit de vuurzee het oude tantetje van Alexander te redden en gelukkig ook het pakje, anders was de film direct afgelopen geweest en hadden we al het spektakel dat daarna nog volgt moeten missen.

Een verhaal dat bijzonder amusant is als je probeert iets te bakken van de reeks lastig te volgen gebeurtenissen en onbegrijpelijke verwikkelingen zonder dat het belang van HET PAKJE dat de hoofdrol in het verhaal speelt ooit evident wordt, tenminste niet voor een weldenkend mens.

Diana Tjin-A Cheong