The Forever Purge (2021)

Recensie The Forever Purge CinemagazineRegie: Everardo Gout | 103 minuten | actie, horror | Acteurs: Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas, Leven Rambin, Cassidy Freeman, Alejandro Edda, Will Patton, Will Brittain, Sammi Rotibi, Zahn McClarnon, Gary Nohealii, Gregory Zaragoza, Brett Edwards, Carol Cantu, Keenan Henson

In ‘The Purge 5’ zoals ‘The Forever Purge’ in de volksmond heet, krijg je weer een flinke scheut geweld voor je kiezen. In deze franchise die zich afspeelt in een fictief Amerika krijg je te maken met een een land dat besloten heeft om een keer per jaar moord en doodslag legaal te maken. Gedurende een nacht mag er straffeloos gemoord worden. Na vier delen was dit concept wel voldoende uitgemolken en daardoor gooit het vijfde deel het over een andere boeg: er wordt nu de hele dag gedood!

Het is bijzonder om te constateren dat dit concept toch nog enigszins fris aanvoelt. Zowat elke slasher hanteert dit idee, maar in ‘The Purge’ saga is dit echter iets innovatiefs. Ook nieuw is het decor. Ditmaal wordt er niet in een klinisch ogende Amerikaanse stad gefilmd, maar is er gekozen voor een woestijnachtige setting. Tot zover de grootste veranderingen die regisseur Everardo Valerio Gout doorvoert.

In ‘The Forever Purge’ is een jong stel op de vlucht voor een Mexicaans drugskartel. Het duo verstopt zich op een ranch in Texas in de hoop rust te vinden. So far, so good. Maar dan moet het stel het opnemen tegen een aantal schurken op Purge-avond. Deze gasten houden zich echter niet aan de avondklok en willen nog even doorgaan met hun moordpartij!

Wat ‘The Purge’-franchise onderscheidt van andere slashers, is het politieke sausje. De tegenstellingen tussen arm en rijk en blank en zwart komen sterk naar voren. De onderklasse wordt geportretteerd als slachtoffer, terwijl de elite wordt afgeschilderd als een woestelingen die high worden van machtsvertoon. Het is duidelijk dat de rednecks die losgaan op de ranch gemodelleerd zijn naar Trump-aanhangers. Deze extreemrechtse tokkies gaan als een beest tekeer en komen niet al te intelligent over.

Het politieke sausje is echter zo over de top en de presentatie wordt zo kort door de bocht gebracht dat het niet serieus te nemen is. ‘The Forever Purge’ is dan ook geen politieke thriller, maar een vrij standaard horrorthriller met een licht actueel tintje. Dom, maar ook vermakelijk. Jammer dat er geen aansprekende cast aanwezig is. Een acteur als Frank Grillo – die in deel 2 en 3 opdraafde – wordt dan ook node gemist. Wat rest is een vermakelijke pulpfilm die lekker wegkijkt. Een krappe voldoende.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juli 2021
DVD- en blu-ray-release: 8 december 2021