The Four Warriors (2015)

Regie: Phil Hawkins | 90 minuten | avontuur | Acteurs: Christopher Dane, Hadrian Howard, Fergal Philips, Glenn Speers, Alex Childs, Kristian Nairn, Jessica Blake, Clare Bateman-King, Ella Bateman-King, Harry Bateman-King, Habib Nasib Nader, Anah Ruddin, William Stagg, Paul Terry, Nathan Webb

Vier strijders keren terug naar huis, uitgeput door de zware veldslagen die ze hebben geleverd tijdens de kruistochten. Onderweg stuiten ze op een dorp dat in doodsangst leeft nadat diverse mannen en kinderen op geheimzinnige wijze zijn ontvoerd. De achterblijvers vrezen dat de verdwijningen te maken hebben met een profetie over een oeroude demon die vastbesloten is om de wereld in duisternis te storten. Hoewel de strijders dolgraag naar hun dierbaren aan het thuisfront willen, zien ze het als hun ridderlijke plicht om de dorpelingen te helpen. Ze vermoeden dat de vermiste personen in handen zijn gevallen van slavenhandelaren en beginnen aan een zoektocht die hen de bergen in voert. Gaandeweg gaat het viertal meer en meer twijfelen aan de eigen wereldlijke verklaring voor de verdwijningen en raken de mannen steeds meer doordrongen van de ernst van de profetie en het belang van hun reddingsmissie. Zal het de vier lukken om in hun allerlaatste kruistocht als overwinnaars uit de strijd te komen?

De hoes van ‘The Four Warriors’ rept over een film die een kruising is van “Game of Thrones” en ‘Walhalla Rising’ en vermeldt expliciet het meespelen van GOT-acteur Kristian Nairn (Hodor in de succesvolle televisieserie). Hoewel de film inderdaad een middeleeuws aandoend sfeerbeeld schetst, een fantasytintje heeft en niet gespeend is van zwaardgevechten, houdt de vergelijking vervolgens snel op. ‘The Four Warriors’ mist niet alleen de compromisloze rauwheid van “Game of Thrones”, maar bevindt zich kwalitatief ook in een compleet ander universum. De film voegt niets nieuws toe aan het ridder-of fantasiegenre en bewandelt volop platgetreden paden zoals soldaten die hun geloof terugwinnen, ontluikende liefdes, het overwinnen van trauma’s uit het verleden en weinig originele verhaalelementen die de realiteit en het domein van de magie met elkaar verbinden. Een gebrek aan originaliteit hoeft niet per definitie een onoverkomelijk probleem te zijn, maar alles wat we in ‘The Four Warriors’ zien is al eens eerder en (veel) beter gedaan.

Het acteerwerk schippert een beetje tussen net acceptabel en het niveau dat je eerder zou verwachten van een met geringe kwaliteiten behept amateurtoneelgezelschap dat voor anderhalve man en een paardenkop optreedt in het buurthuis van een obscuur provinciegehucht. Het tempo van de film ligt ook vrij laag, wat de acteertechnische tekortkomingen van een groot deel van de cast alleen maar evidenter maakt. Ook de aankleding verraadt opzichtig dat ‘The Four Warriors’ voor een appel en een ei is gemaakt. De kwaadaardige creaturen in de film zijn bijvoorbeeld slecht uitgedoste mannen wier vervormde stemmen door moeten gaan voor demonisch klinkend geschal. De maskers die ze dragen hebben weinig weg van duivelse tronies en lijken direct afkomstig te zijn uit de goedkope kostuumwinkel om de hoek. De soms fraaie (herfst)landschappen waartegen het verhaal zich afspeelt vormen zeldzame pluspunten in dit broddelwerkje.

Hoewel de dvd-hoes er best beloftevol uitziet en de distributeur zijn best doet om ‘The Four Warriors’ aan te prijzen, is het een prent die je als rechtgeaarde filmliefhebber maar beter links kunt laten liggen. Het sword and sorcery-genre heeft in zijn lange bestaansgeschiedenis namelijk een indrukwekkende waslijst aan films en series voortgebracht die te prefereren zijn boven dit verkapte stukje goedkoop openluchttoneel.

Frank Heinen

‘The Four Warriors’ verschijnt dinsdag 24 mei 2016 op DVD.