The Four Year Plan (2011)

Regie: Mat Hodgson | 96 minuten | documentaire

Het kan verkeren. Voetbal is een grillige business. Queens Park Rangers was ooit een trotse voetbalclub uit Londen. Een degradatie naar The Championship, de Engelse tweede klasse, en een hoop financiële problemen laten haast geen spaander heel van deze traditieclub. Een turbulente periode, waarin het pompen of verzuipen is, dringt zich op. Filmmaker Mat Hodgson duikt met zijn camera achter de schermen van de voetbalwereld en presenteert de documentaire ‘The Four Year Plan’ als een transparante casestudie die de kijker een blik gunt in de catacomben van een geplaagde club. In 2007 gaat het slecht met Queens Park Rangers. Een faillissement lijkt onafwendbaar. Tot twee miljardairs voor de poort staan.

Flavio Briatore en Bernie Ecclestone maakten naam in de Formule 1 en besluiten om in hun geldbuidel te tasten. Het contrast tussen de twee zakenmannen, die baden in de weelde, en de club, die vooral steunt op een achterban uit de arbeidersklasse, kan niet groter zijn. Het doel is om binnen de vier jaren te promoveren om zo te kunnen profiteren van de vetpotten in de Premier League. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl Ecclestone zich ver in de achtergrond verbergt, trekt Briatore uitdrukkelijk aan de touwtjes. Het wordt al snel duidelijk dat de Italiaan een opgewonden standje is en weinig geduld kan opbrengen. Tijdens wedstrijden deinst hij er ook niet voor terug om zich met de ploegopstelling te bemoeien. Als Briatore twee spitsen of een bepaalde speler op het veld wilt dan laat hij die boodschap fijntjes overbrengen naar de dug-out. Zijn contact met trainers is dan ook problematisch. Voor hem zijn het allemaal idioten en dronkaards die perfect inwisselbaar zijn. Al deze strubbelingen zijn dan ook nefast voor de prestaties op het veld. Het duurt niet lang of de supporters keren zich tegen hun voorzitter.

Op een bepaald moment eist deze de namen van de fans die hem uitjouwden of hij dreigt ermee de club te verkopen. Voor Mat Hodgson zijn deze gebeurtenissen uiteraard uitstekend materiaal om mee uit te pakken in zijn film. Hij springt voortdurend van besprekingen en vergaderingen naar wedstrijdbeelden. Zijn levendige montage maakt dat deze documentaire over de hele lijn een voltreffer is. Het lijkt er overigens wel op dat hij volledige carte blanche kreeg om te grasduinen in de interne keuken van Queens Park Rangers.

‘The Four Year Plan’ is niet uitsluitend voor voetballiefhebbers. Kijkers die willen weten hoe een voetbalclub bestuurd wordt, komen ook ruimschoots aan hun trekken.

Jochem Geelen