The Fox and the Hound – Frank en Frey (1981)

Regie: Ted Berman, Richard Rich, Art Stevens | 79 minuten | drama, animatie | Originele stemmencast: Mickey Rooney, Kurt Russell, Pearl Bailey, Jack Albertson, Sandy Duncan, Jeanette Nolan, Pat Buttram, John Fiedler, John McIntire, Richard Bakalyan, Paul Winchell, Keith Coogan, Corey Feldman | Nederlandse stemmencast: Sander van Zijl, Eric van ’t Woud, Vincent Prins, Bill van Dijk, Milly Scott, Cor van Rijn, Heleen Pimentel, Thera van Homeijer, Jan Anne Drenth, Cor Witschge, Henk Votel, Diederik Gelderman, Arnold Gelderman

Één van de meest droevige Disneyfilms is ‘The Fox and the Hound’, of, zoals deze in Nederland uit is gebracht ‘Frank en Frey’. Het gaat over een onmogelijke vriendschap tussen een vos en een, jawel, hond. De hond in kwestie, Copper (Frank in het Nederlands), wordt namelijk getraind als jachthond, dus van enige toekomst voor de vriendschap is geen sprake. De vos, Tod (Frey) genaamd, wordt door zijn moeder, die (helaas onsuccesvol) op de vlucht is voor een stel jagers, bij een hek neergelegd. Big Mama (een uil) ontfermt zich over het kleine diertje. Ze zorgt er voor dat de weduwe Tweed, die vlakbij woont, het vosje vindt en hem grootbrengt.

Vlakbij het huis van weduwe Tweed woont de norse jager Amos Slade, die op een dag een kleine pup meeneemt. Chief, de oude jachthond die Amos al jaren helpt, is eerst niet blij met de komst van deze Copper, maar naarmate het verhaal vordert weet het aandoenlijke hondje naast de harten van de kijkers, toch ook het hart van de bejaarde hond te veroveren. Ook Tod is gecharmeerd van Copper, en de twee worden dikke vriendjes. Het is een genot om de twee te zien ravotten in het bos; Disney is er in geslaagd twee vertederende figuurtjes te creëren. Des te schrijnender is het besef dat de twee hartsvrienden niet op dezelfde voet, of liever gezegd poot, verder kunnen gaan, want als Copper door Amos meegenomen wordt om hem op te leiden als jachthond, een moment dat eigenlijk te snel komt in de film, weet je dat het afgelopen is. Drama ten top.

Toch valt er nog genoeg te lachen in deze 24ste Disney Classic, maar dat komt dan met name door de twee vogeltjes Dinky en Boomer, die – als rode draad in de film – met alle mogelijke middelen proberen een rups te vangen. Hoewel de humor behoorlijk slapstickachtig is, zijn deze scènes erg grappig.

De animaties zijn van een hoog niveau. Disney heeft natuurlijk veel betere films geproduceerd, maar voor deze hoeft de studio zich zeker niet te schamen. Het spinneweb aan het begin van de film is bijvoorbeeld adembenemend mooi en de karakters zijn fantastisch vormgegeven. De achtergronden zijn niet altijd even gedetailleerd, zoals in andere Disney classics, maar dit is niet storend. De liedjes zijn niet opmerkelijk en de stemmencast is goed, maar niet uitmuntend. Mickey Rooney heeft de stem van Copper ingesproken en Kurt Russell, in één van zijn enige stemmenrollen (de andere is ‘Elvis’ in ‘Forrest Gump’) neemt de stem van Tod voor zijn rekening.

Al met al is ‘The Fox and the Hound’ een tijdloze film, die ondanks de dramatische gebeurtenissen, geschikt is voor jong en oud.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 december 1981