The Gathering (2002)

Regie: Brian Gilbert | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Christina Ricci, Ioan Gruffudd, Stephen Dillane, Kerry Fox, Simon Russell Beale, Robert Hardy, Harry Forrester, Jessica Mann, Peter McNamara, Mark Bagnall, Clare Bloomer, Mackenzie Crook, Richard Evans, Roy Evans, Paul Hamilton

Christina Ricci stond al vroeg voor de camera. Op haar negende speelde ze al met Bob Hoskins, Cher en Winona Ryder in ‘Mermaids’. Als jonge tiener konden we haar bewonderen in de beide Addams Family films en later maakte ze furore naast onder andere Johnny Depp in ‘Sleepy Hollow’ en naast Sigourny Weaver in ‘The Ice Storm’. Deze veelzijdige schoonheid met prachtig grote, dromerige ogen heeft inmiddels op haar 25e al zo’n veertig films op haar naam staan. Ondanks dat ze allerlei soorten rollen heeft gespeeld, is er toch een bepaald type dat het beste bij haar past. Karakters met diepgang, buitenbeentjes die altijd onbegrepen worden, die op zoek zijn naar liefde, denk aan haar rollen in ‘Monster’ en ‘Buffalo 66’. Haar mysterieuze uitstraling gecombineerd met een intense, ietwat melancholische oogopslag heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Zodra ze een rol speelt waarbij minder van haar acteertalent gevraagd wordt, is de film meteen al een stuk minder goed. Laat ‘The Gathering’ nou net zo’n film zijn.

In deze relithriller speelt Christina Ricci Cassie Grant, een Amerikaans meisje dat rondreist door het Engelse platteland. Ze wordt aangereden door een auto en als ze wakker wordt blijkt dat ze haar geheugen kwijt is. Ze wordt opgenomen door het gezin dat haar aanreed en de heer des huizes blijkt bezig te zijn een kerk op te graven uit de 1e eeuw. In deze kerk zijn allemaal afbeeldingen te zien van mensen die de Kruisiging gadeslaan. Cassie ziet deze mensen ook in het dorp rondlopen en komt er achter dat al deze mensen ook getuige waren van dramatische historische gebeurtenissen zoals de Eerste Wereldoorlog en de moord op Kennedy. Ze vermoedt dat het dorp iets verschrikkelijks staat te gebeuren.

Regisseur Brian Gilbert heeft nog niet zo heel veel gepresteerd, of het moet zijn het dramatisch slecht verfilmen van het fantastische boek ‘Not Without My Daughter’.

Ook met ‘The Gathering’ wil het niet echt vlotten. Aan Christina Ricci ligt het niet, zij doet haar best, maar het script is te pover om een goede, diepgaande acteerprestatie neer te zetten. De film wil niet echt op gang komen, de schrikmomenten zijn summier aanwezig én op standaardmomenten en voor een film die ook pretendeert een horror te zijn is er wel erg weinig bloed te zien. Dat zijn toch ingrediënten die een doorsnee thriller/horror kunnen maken of breken.

Er zitten redelijk wat gaten en onjuistheden in het script wat afbreuk doet aan het toch al erg ongeloofwaardige verhaal. Ook een klein jongetje dat last heeft van astma en daardoor constant z’n respirator nodig heeft (hoe origineel) en vooral heel mysterieus kan kijken en visioenen heeft à la de kereltjes in ‘The Shining’ en ‘The Sixth Sense’ maken de film nooit écht spannend.

Christina Ricci heeft over deze film gezegd dat het haar leuk leek om eens een film te maken waarbij de nadruk lag op de film en op de spanning van het verhaal en niet zo op het acteren. Niks mis mee natuurlijk, alleen jammer dat ‘The Gathering’ niet heel erg goed uit de verf komt, ondanks dat zij dus haar best doet. Als je naar de film zit te kijken bekruipt je het gevoel dat je haar veel liever in zwaardere, emotionelere rollen ziet. Gelukkig staat er momenteel (2006) een film op stapel, gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin ze Sophie Scholl speelt, een Duitse verzetsheldin die gevangen werd genomen door de Nazi’s en dagenlang werd verhoord door de Gestapo. Kijk, dat lijkt er meer op. Kunnen we weer genieten van goed toneelspel en van die prachtige, zwaarmoedige blik. Go Christina!

Hendrik Dijkhuis