The Gingerbread Man (1998)

Regie: Robert Altman | 114 minuten | thriller | Acteurs: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger, Famke Janssen, Mae Whitman, Jesse James, Robert Duvall, Clyde Hayes, Troy Beyer, Julia Ryder Perce, Danny Darst, Sonny Seiles, Walter Hartridge

De Grisham-verfilming ‘The Gingerbread Man’ is een typische genrefilm. In dit geval het genre van de rechtbankthriller. Hoewel de rechtszaak zelf weinig ter zake doet, is het wel de aanleiding voor het verloop van het verhaal. Zoals gebruikelijk is de hoofdpersoon, Rick Magruder (Kenneth Branagh), een advocaat. Hij neemt een zaak aan die op het eerste gezicht niet veel om het lijf heeft. Dat blijkt, natuurlijk, al snel een grote vergissing. Deze redelijk vaste verhaallijn is over het algemeen flinterdun en het vermaak moet dan ook voornamelijk verzorgd worden door de acteurs.

Kenneth Branagh zet een redelijk overtuigende succesvolle zuidelijke advocaat neer. Hij heeft echter de pech dat zijn personage een niet al te sympathieke rokkenjager is, die zijn kinderen nog wel eens vergeet op te halen bij zijn ex. Niet echt iemand met wie je enorm mee gaat leven. Zijn tegenspeelster Mallory Doss (Embeth Davidtz) is de dame in nood, voor wiens charmes hij natuurlijk valt. De chemie is echter ver te zoeken en gaandeweg de film vraag je je steeds vaker af wat ze toch met elkaar moeten.

Er is echter zeker ook goed nieuws: het personage van de ex van Branagh wordt gespeeld door onze eigen Famke Janssen. Ze zet in een klein aantal scènes een heerlijke en overtuigende bitch neer. De verbale en non-verbale afkeer van haar ex-man druipt van het scherm. Een ander bijrol wordt verzorgd door Robert Downey Jr. die het viezige manusje van alles is van Branagh. Precies nonchalant genoeg en met de juiste streetwise mentaliteit gebracht. Allebei genieten.

Naast vooral de bijrolacteurs heeft de film nog een ander pluspunt. Het speelt zich allemaal af in het zuiden van de Verenigde Staten waardoor de film een onverwacht sfeertje krijgt. De scènes in de moerassige en afgelegen bossen met zonderlinge bewoners zijn toch net even specialer dan de gemiddelde shootout in een steeg in de Bronx.

Maar het is niet mooier te maken dan het is. ‘The Gingerbread Man’ is redelijk in zijn genre, en wordt geleverd inclusief Verrassende Wending en Spannende Ontknoping. Voor de liefhebber.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juni 1998