The Girl by the Lake – La Ragazza del lago (2007)

Regie: Andrea Molaioli | 95 minuten | thriller | Acteurs: Toni Servillo, Valeria Golino, Omero Antonutti, Fabrizio Gifuni, Anna Bonaiuto, Fausto Maria Sciarappa, Nello Mascia, Giulia Michelini, Sara DAmario, Heidi Caldart, Alessia Piovan, Nicole Perrone, Franco Ravera, Augusto Balliana, Enrico Cavallero, Maria Sole Mansutti, Marco Baliani

‘The Girl by the Lake’ ofwel ‘La ragazza del lago’ is het intrigerende regiedebuut van regisseur Andrea Molaioli. Deze Italiaans adaptatie van het boek “Don’t Look Back” van de Noorse schrijfster Karin Fossum won maar liefst tien Italiaanse Oscars. De film ontving een Davide di Donatello award voor onder andere Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur (Toni Servillo).

Als de zesjarige Marta vermist wordt, is haar moeder ziek van de zorgen. Het kleine Italiaanse stadje, waar iedereen elkaar kent, is in rep en roer en er wordt meteen een zoektocht tot buiten de stadsgrenzen ondernomen. Marta was laatst gezien terwijl ze bij de ‘dorpsgek’ Mario in de auto stapte. De senior commissaris van politie die op de zaak wordt gezet, Giovani Sanzio (prachtige, ingetogen rol van Toni Servillo), is meteen op zijn hoede. Als Marta veilig terug is bij moeder op schoot vertelt ze dat ze een ‘meisje bij het meer’ heeft gezien. Het blijkt te gaan om Anna Nadal, een prachtige jonge vrouw. De politie vindt haar dode lichaam, vredig gepositioneerd, met slechts een jas die haar verder naakte lichaam probeert te bedekken. Aan mogelijke daders geen gebrek: Mario bij wie Anna’s rugzak wordt gevonden en die de politie vertelt dat hij het naakte lichaam ‘tegen de kou’ wilde beschermen met zijn jas, de vader van Anna, Davide, die een obsessie voor zijn mooie dochter heeft, de aan een rolstoel gebonden vader van Mario die de sportieve Anna haatte, haar vriend Alfredo en Corrado voor wiens kind Anna soms als oppas over de vloer kwam. Deze vertrouwt commissaris Sanzio toe dat Anna heimelijk verliefd op hem was.

De film volgt Sanzio op de voet terwijl hij meer en meer komt te weten over de achtergronden van de moord. De autopsie op Anna levert een ander, verrassend inzicht. Daarnaast komen we ‘rare feiten’ te weten over meerdere verdachten. Dit maakt hun getuigenissen er niet geloofwaardiger op. Ondertussen focust de film zich ook op de persoonlijke problemen waarmee Sanzio kampt. Zijn vrouw, die aan voortschrijdende dementie lijdt, herkent hem niet meer. Met dochter Francesca, voor wie hij dingen verzwijgt, heeft Sanzio heel wat te stellen. Kortom, op het persoonlijke vlak kan de senior wel een helpende hand gebruiken.

De film is niet zozeer ‘zwart’, maar eerder grijs en mistig. De regisseur legt niet de nadruk op het Whodunit-principe, maar meer op de motivatie van alle betrokkenen. Over hoeveel verborgen ligt in een op het oog rustig bergstadje. Vandaar dat best te leven valt met de misschien iets te makkelijke uitkomst en uiteindelijke bekentenis van de dader. ‘The Girl by the Lake’ is een rustig vertelde film die geen moment verveelt. Aan de hand van hoofdpersonage Sanzio worden de karakters stuk voor stuk verder ontleed. Een mooie bijrol is weggelegd voor Valeria Golina (als Chiara Canali, de vrouw van Corrado). Voor de arty farties onder de filmliefhebbers: ‘The Girl by the Lake’ kan gerangschikt worden onder de noemer existentieel drama. Wellicht dat de echte film noir adept meer spektakel en twists verwacht, maar waarom? De dingen lopen zoals ze lopen, soms zijn de achterliggende motieven gewoon niet zo spectaculair…

Ruud Stift