The Girl in the Café (2005)

Regie: David Yates | 94 minuten | drama, komedie | Acteurs: Bill Nighy, Kelly Macdonald, Ken Scott, Meneka Das, Penny Downie, Anton Lesser, Paul Ritter, Corin Redgrave, Alysha Westlake.

Twee totaal verschillende mensen ontmoeten elkaar in deze bijzondere film. Lawrence (Bill Nighy), een oudere topambtenaar op het ministerie van Financiën is betoverd door de jonge, mooie maar mysterieuze Gina (Kelly Macdonald), die niets te doen heeft. Het leven van Lawrence bestaat uit hard werken en het maken van prachtige plannen die uiteindelijk slechts in afgeslankte vorm in een vakkundig compromis geaccepteerd worden. Gina vindt zichzelf oninteressant en grijpt haar kans wanneer zich die voordoet om haar mening te ventileren: duidelijk, oprecht en compromisloos.

‘The Girl in the Cafe’ laat je niet onberoerd. De behandelde politieke actualiteit en wereldproblematiek gecombineerd met een niet voor de handliggende romance, geeft de film een boeiende lading. Lawrence, die een glansrijke carrière heeft, maar gebukt gaat onder de prijs van het sluiten van compromissen waardoor er per saldo weinig effectiefs gebeury. En Gina, die door een vreselijk verleden slechts haar hart laat spreken met alle gevolgen van dien.

Nighy speelt een aandoenlijke man van middelbare leeftijd. Hoewel erg onzeker in zijn gedrag gaat hij, als de onervaren Lawrence, toch doelgericht te werk om Gina vaker te ontmoeten. Hij voelt liefde en blijft loyaal in tegenstelling tot Gina. Zij meent niets te verliezen te hebben en vergeet daarbij Lawrence en hun ontluikende liefde. Kelly Macdonald speelt een fantastische rol, Gina blijft een boeiende vrouw, ondanks dat we pas op het allerlaatst iets van haar te weten komen.

De film licht op een originele manier een tipje van de sluier die hangt over politieke topontmoetingen. De lange vergaderingen, werklunches en besprekingen die afgewisseld worden met cocktailparty’s waar partners even mogen verschijnen, geven een beeld van de oersaaie dagelijkse bezigheden van politici. Maar deze film heeft ook een sterke politieke boodschap: wereldleiders hebben nú de kans de wereld te verbeteren, om daadwerkelijk een verschil te maken. De kijker blijft achter met de grote vraag of de wereldpolitiek, met al zijn lobby’s en tegenstrijdige belangen, nu een wassen neus is of wel degelijk resultaat kan hebben. Want mocht de film al de suggestie wekken dat Gina een rake snaar heeft geraakt bij deze belangrijke G8-topmensen, de werkelijkheid vertelt ons helaas anders. Lawrence echter, laat de liefde overwinnen en dat is toch hoopgevend.

Miranda van der Hoek