The Girl of Your Dreams – La niña de tus ojos (1998)

Regie: Fernando Trueba | 121 minuten | drama, komedie | Acteurs: Penélope Cruz, Antonia Resines, Jorge Sanz, Rosa Maria Sardà, Santiago Segura, Loles León, Jesús Bonilla, Neus Asensi, Miroslav Táborský, Johannes Silberschneider, Karel Dobry, Götz Otto, Hanna Schygulla, María Barranco, Juan Luis Galiardo, Heinz Rilling, Jan Preucil, Borivoj Mavrátil

De eind-goed-al-goed afloop van ‘The Girl of Your Dreams’ is aangenaam als een warme deken. Meer dan voldoende films hebben de afschuwelijke gevolgen getoond van de Tweede Wereldoorlog. Dat het met de hoofdrolspelers van deze film behoorlijk goed afloopt, is voor de verandering erg prettig.

Het filmgezelschap dat afreist naar Duitsland voor de opnames van Spaans-Duitse co-productie staat erg onbevangen in het leven. Alles voor de film! De enige die zorgen heeft over de consequenties van burgeroorlog in thuisland Spanje en de innige vriendschap met Duitsland is de jonge actrice Macarena. Haar gedachten zijn bij haar vader die gevangen zit en ondertussen moet ze ook de geile Goebbels van het lijf zien te houden. Om haar te plezieren laat Goebbels gevangenen uit een concentratiekamp aanrukken; de zigeuners kunnen doorgaan voor de Andalusische bevolking. Terwijl deze figuranten bijna omkomen van de honger, neemt Goebbels zijn beoogde minnares mee uit eten met kaviaar en oesters. Ze verstaan elkaar niet en de aanwezige vertaler is zo verstandig om niet haar tirade over het Nazi-bewind letterlijk te vertalen, evenals haar bekentenis dat ze zelf zigeunerbloed heeft.

De tegenstellingen tussen de correcte en starre Duitsers en de expressieve, schreeuwerige Spanjaarden is alleraardigst. De kijker sympathiseert als snel met de luidruchtige Spanjaarden die geen idee hebben wat hen overkomt in Duitsland. Ze zijn als ‘soldaten van het witte doek’ op missie gestuurd en in het koude Duitsland staat nog geen kop koffie voor ze klaar als ze na een lange reis in Duitsland arriveren.

Net als velen tijdens oorlogstijd moet de Spaanse groep een keuze maken waar ze staan, komen ze tijdens hun verblijf in Duitsland achter. Het motto ‘Alles voor de film’ geldt niet meer. En dat wordt ze pijnlijk steeds duidelijker. Hun etentje in een gezellig restaurant valt in duigen als de Nazi’s alles kort en klein komen slaan – de zogenaamde Kristallnacht. Waar de Duitse acteurs niet eens naar Hollywood willen voor een baan – immers, allemaal Joden daar, staan de Spanjaarden te trappelen van ongeduld.

‘The Girl of Your Dreams’ heeft een hoog spannend jongensboek-gehalte. Met een flinke dosis lef, het hart op de juiste plek hebt en ook eens een beetje geluk, dan komt het wel goed, lijkt de boodschap. De onderlinge boodschap dat vechten voor je gevoel van rechtvaardigheid – hoe klein dan ook – zin heeft is een mooie gedachte.

Eline Lubberts