The Good Lie (2014)

Regie: Philippe Falardeau | 110 minuten | drama | Acteurs: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, Corey Stoll, Kuoth Wiel, Femi Oguns, Sarah Baker, Lindsey Garrett, Peterdeng Mongok, Okwar Jale, Thon Kueth, Deng Ajuet, Keji Jale, David Madingi, Kon Akoue Auok, Sibusisu Moyo, Antoine Wonder Kalambay

De vluchtelingenproblematiek lijkt urgenter dan ooit, nu dagelijks in het Journaal te zien is hoe tienduizenden mensen proberen per boot de oversteek te maken van Afrika naar de eilanden voor de Italiaanse en Griekse kust. En hoewel we inderdaad nog niet eerder zo met de neus op de feiten gedrukt werden, weten we allemaal dat dit een probleem is dat al veel langer speelt. De hoofdpersonen uit de film ‘The Good Lie’ (2014) komen uit Soedan, een land waar al jaren een bloedige burgeroorlog woedt en waar etnische zuiveringen en vermeende genocides plaatsvonden en -vinden. Alleen al het conflict in Darfur kostte minstens 300.000 mensen het leven en bracht een stroom van meer dan twee miljoen vluchtelingen op gang. Geëngageerde Hollywoodsterren als George Clooney en Angelina Jolie bezochten de vluchtelingenkampen en luidden de noodklok en documentaires als ‘The Lost Boys of Sudan’ (2003) ‘God Grew Tired of Us’ (2006) zetten de vluchtelingen internationaal op de kaart.

En nu is er dan de film ‘The Good Lie’, van de Canadese regisseur Philippe Falardeau, wiens films ‘Monsieur Lazhar’ uit 2011 hem een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film opleverde. Hoewel Hollywoodster Reese Witherspoon ons toelacht vanaf de filmposter en het dvd-hoesje, zijn de echte hoofdrolspelers de vier jonge Soedanese vluchtelingen die asiel krijgen in de Verenigde Staten, dertien jaar nadat ze door heftige militaire aanvallen hun familie en bezittingen zijn kwijtgeraakt. Zus Abital (Kuoth Wiel) komt terecht in Boston en haar drie broers Jeremiah (Ger Duany), Paul (Emmanuel Jal) en Mamere (Arnold Oceng) belanden in Kansas City, Missouri, waar ze een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Witherspoon duikt pas na ruim een half uur voor het eerst op, als Carrie Davis, een maatschappelijk werkster die hen helpt te settelen in hun nieuwe thuisland en die hen ondersteunt bij het zoeken naar een baan. De jonge Soedanesen lopen tegen diverse problemen aan, want aanpassen aan de heersende normen en waarden blijkt nog niet zo eenvoudig, hoe graag je je ook wilt conformeren.

‘The Good Lie’ heeft, voor een Hollywoodfilm, een verrassend integere aanpak. Zo komen de hoofdrolspelers daadwerkelijk uit Soedan en spreken ze gedeeltelijk in hun eigen taal. Falardeau heeft bovendien een aantal scènes op locatie geschoten. En de grote ster van de film, Reese Witherspoon, heeft een minder prominente rol dan je op basis van de hoes mag verwachten. Dit is duidelijk een film die het hart op de juiste plek heeft. Klein probleempje is de onevenwichtige benadering; in het begin zien we vrij heftige beelden, als de – dan nog – kinderen op de vlucht zijn en in een Keniaans vluchtelingenkamp belanden. Na verloop van tijd, wanneer ze in de VS terecht zijn gekomen, wordt ‘The Good Lie’ steeds luchtiger van toon en worden er zelfs grapjes gemaakt. 

Nu is er uiteraard niets mis met een beetje humor, en hoeven films met deze thematiek echt niet altijd zwaar op de hand te zijn. Maar het contrast tussen de toon aan het begin en die aan het einde is behoorlijk opvallend. Bovendien sijpelt hier en daar een vrij stichtelijke, moralistische boodschap door. Dat neemt echter niet weg dat deze film je pakt en dat je gaat meeleven met de personages. Dat het naar het einde toe allemaal een stuk zoetsappiger wordt, mag de pret echter niet drukken; de humane benadering, meeslepende  vertelling en ontroerende personages wegen aan het eind van de rit toch nét wat zwaarder.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 20 mei 2015