The Goods: Live Hard, Sell Hard (2009)

Regie: Neal Brennan | 90 minuten | komedie | Acteurs: Jeremy Piven, Ving Rhames, James Brolin, David Koechner, Kathryn Hahn, Ed Helms, Jordana Spiro, Craig Robinson, Tony Hale, Ken Jeong, Rob Riggle, Alan Thicke, Charles Napier, Jonathan Sadowski, Noureen DeWulf, Wendie Malick, Bryan Callen, Joey Kern, Matt Walsh, Ian Roberts, Paul Lieberstein, Will Ferrell, Kristen Schaal, Bradley Steven Perry

Wie het aandurft te lachen om grappen over racisme, pedofilie, zinloos geweld en lynchpartijen, heeft weer iets om haar uit te kijken. ‘The Goods: Live Hard, Sell Hard’ laat je namelijk een kijkje nemen in het dagelijks leven van ’s werelds meest immorele beroepsgroep: handelaren in de tweedehands auto’s. “Ik heb haar op mijn ballen en verkoop auto’s. The End.”

De wereld van de tweedehands autoverkoop is hard. Keihard; weet ook freelance autohandelaar Don ‘The Goods’ Ready, die door de Verenigde Staten reist met een team van beroepsgenoten dat je op z’n best kan beschouwen als creatief, maar zonder al te veel moeite ook kan bestempelen als ronduit boosaardig. Dat Ready glad genoeg is om kalasjnikovs aan hippies te slijten, blijkt wel uit zijn favoriete verkooptrucs: het veinzen van terminale kanker om de sympathie van de klant te krijgen, het afschilderen van rivalen als seriemoordenaars en frauderen met de kredietwaardigheid van kopers, zodat zelfs daklozen een torenhoge lening voor een roestbak kunnen krijgen.

In ‘The Goods’ worden Ready en handlangers ingeschakeld om een noodlijdende autodealer te redden van een vijandige overname door een rivaliserende autohandelaar, die van het gebouw een studio voor de boyband van zijn zoon wil maken. Dat de film qua verhaal weinig om het lijf heeft, is dus vermoedelijk geen verrassing. Verwacht vooral een eindeloze serie smakeloze grappen over seks. Zo gaat één van de personages letterlijk ten onder in een regen van seksspeeltjes, heeft een van de autoverkoopsters het voorzien op een tienjarige jongen (in het lichaam van een volwassen man) en blijkt de getrouwde eigenaar van de autodealer een verstokte homoseksueel te zijn, die de controle over zijn libido compleet is verloren.

Het script van ‘The Goods’ slaagt erin om zo ongeveer iedere minderheid in de VS te schofferen, al trekken de echte genreliefhebbers zich daar vermoedelijk weinig van aan. Als je geen bezwaar hebt tegen anderhalf uur aan platte humor, is ‘The Goods’ door de hoge grappendichtheid en aardige cast een schuldig tussendoortje voor op een regenachtige zaterdag.

Tom van Leeuwen