The Goonies (1985)

Regie: Richard Donner | 114 minuten | komedie, avontuur, familie | Acteurs: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, Jonathan Ke Quan

Een jaar voordat Steven Spielberg de spannende familiefilm ‘The Goonies’ afleverde, had hij gewerkt aan de actiefilm ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’, en dat is duidelijk te zien. De spanning, de effecten en zelfs sommige sets zouden zo uit de Indiana Jones-film geplukt kunnen zijn. (Ke Huy Quan, die de rol van Data vertolkte in ‘The Goonies’, had zelfs zijn filmdebuut in ‘Indiana Jones’). Maar dat wil geenszins zeggen dat ‘The Goonies’ meer van hetzelfde is. Een belangrijk verschil is, hoe voor de hand liggend kan het zijn, dat deze film voor een veel jeugdiger publiek gemaakt is. Want hoe spannend en vermakelijk de film ook is, het is en blijft een beetje een kinderachtig verhaal. Ga maar na: op zoek naar de schat van een kapitein die zichzelf One-Eyed Willy noemt? En een afschrikwekkende reus Sloth die een good guy blijkt te zijn? En dan die over the top gespeelde bandieten de Fratelli’s! Kortom, het zijn ingrediënten voor een film waar mensen met een jeugdige mentaliteit hun hart op kunnen halen.

In Amerika mocht de film zich ten tijde van de bioscooprelease geen groot succes noemen met een winst van slechts 61,4 miljoen dollar. Toen het daarna echter op video uitgebracht werd, begon de jeugd pas echt warm te lopen voor de film. Tegenwoordig geniet ‘The Goonies’ een ware nostalgische cultstatus onder zowel jongeren als de inmiddels volwassen geworden kinderen van de jaren 80. En dat is een status die het verdient. De spanning en avonturen die de kijker door de ogen van de vriendengroep meebeleeft, brengen het good ole jaren 80-gevoel naar boven. Voor de kijker is het eenvoudig om zich te identificeren met het bang uitgevallen dikkerdje Chunk, met de koelbloedige en schijnbaar alwetende Mikey of met de brutale durfal Mouth. Alle personen in de vriendenkring vereenzelvigen op deze manier een emotie die herkenbaar is voor de kijker, vooral omdat deze zo groots gespeeld zijn. Als gevolg hiervan is het heerlijk meeleven met de Goonies.

Een diepgaand verhaal hoef je in ‘The Goonies’ niet te verwachten, maar daar is het dan ook een familiefilm voor. Het is gewoon een film om heerlijk bij op de bank te ploffen en het je lekker knus te maken. Al met al is dit een film waarbij je je als volwassene niet hoeft te schamen om je weer even lekker een beetje kind te voelen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 december 1985