The Great Gatsby (2013)

Regie: Baz Luhrmann | 142 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Adelaide Clemens, Amitabh Bachchan, Elizabeth Debicki, Callen McCauliffe, Gemma Ward

Is er behoefte aan een nieuwe verfilming van Fitzgeralds meesterwerk ‘The Great Gatsby’? Ja, moet regisseur Baz Luhrmann gedacht hebben. Hij heeft hierbij echter niet alleen Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) in een nieuw jasje gestoken, heel de jaren twintig zijn gerenoveerd en gevormd tot een bombastische mix van klassiek en modern. Met deze modernisering zal hij vele mensen tegen het zere been schoppen, toch is het gewaagd dat Luhrmann op deze manier met een klassieker omgaat. Het resultaat is het verhaal van ‘The Great Gatsby’ met een 21e-eeuwse stijl waarbij de moderne technieken leiden tot een enorm visueel spektakel.

De rol van Jay Gatsby is DiCaprio op het lijf geschreven, de mysterieuze charismatische paleisbewoner weet via een extravagante verschijning en zijn galante manieren iedereen voor zich te winnen. Het is via zijn buurman, de schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire), dat Gatsby zijn verloren liefde probeert terug te winnen. Dat de exorbitante miljonair verliefd is op de adembenemend mooie Daisy Buchanan (Carey Mulligan) mag geen verrassing heten, met haar elegantie en sierlijkheid lijkt ze namelijk in staat om het hart van elke man te veroveren.

Maar deze remake is vooral de moeite waard vanwege de stroom van beelden waarbij door middel van special effects en 3D-technologie de ene sensatie zich in hoog tempo laat opvolgen door het volgende indrukwekkende plaatje. Dit schouwspel is in combinatie met de felle kleuren en de opzwepende muziek een feest op zich. De soundtrack – onder andere afkomstig van executive producer en rapper Shawn “Jay Z” Carter – past door de vermenging van moderne popmuziek en jaren 20 jazz uitstekend bij het geheel.

De subtiliteit van het originele liefdesverhaal van Fitzgerald lijkt te zijn verdwenen, daarvoor in de plaats is een overweldigend spektakelstuk gekomen. Als je een creatie loyaal aan het werk van Fitzgerald verwacht dan heeft Luhrmanns circus van sensatie misschien meer iets weg van een koude kermis. Wie zich daar los van kan trekken ziet een gedurfd, origineel en vermakelijk spel tussen klassiek en modern.

Robin Zwaan

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 mei 2013
DVD- en blu-ray-release (ook 3D): 18 september 2013