The Great Silence – Den store stilhed (2022)

Recensie The Great Silence CinemagazineRegie: Katrine Brocks | 95 minuten | drama | Acteurs: Kristine Kujath Thorp, Elliott Crosset Hove, Karen-Lise Mynster, Petrine Agger, Lena Bondeson, Diêm Camille, Rikke Hagenberg, Joen Højerslev, Dorte Højsted, Bodil Lassen, Lin Ly, Thomas Søndergaard, Rikke Westi

Een aanstaande non met een donker verleden. Dat is zo’n beetje de essentie van het Deense drama ‘The Great Silence’ (2022). Maar hoe geheimzinnig is dat verleden eigenlijk?

De 29-jarige Alma (Kristine Kujath Thorp) leidt een rustig leventje in het klooster bij de ‘Zusters van het eeuwige licht’. Ze staat op het punt om haar leven voor altijd aan Jezus te wijden. Op een dag komt Alma’s broer Erik (Elliott Crosset Hove) langs, die net in rehab heeft gezeten. Hij komt zijn deel van de erfenis halen, die na hun vaders dood oneerlijk over de kinderen is verdeeld. Maar er is een probleem: Alma heeft dat bedrag juist heel gul aan het klooster gedoneerd. Op advies van ‘moeder Miriam’ (Karen-Lise Mynster) probeert Alma haar broer met liefde tegemoet te treden in plaats van met geld. Daar neemt Erik geen genoegen mee: hij zegt niet zonder het geld te vertrekken. Dat creëert weer een nieuw probleem, omdat Erik en Alma een duistere familiegeschiedenis delen, die net even anders in elkaar steekt dan iedereen denkt. Bevreesd voor onthullingen probeert Alma haar broer zo snel mogelijk weg te werken uit het klooster. Kan ze de gebeurtenissen blijven verdringen en ongestoord met Jezus trouwen?

In haar speelfilmdebuut is regisseur en medeschrijver Katrine Brocks niet zuinig met cues dat Alma een geheim met zich meedraagt. Van automutilatie met een strijkijzer tot horrorachtige elementen, er zijn signalen te over dat het verleden haar achtervolgt. De overvloed hindert eerst niet, omdat de dynamiek tussen broer, zus en de nonnen voldoende boeit. Erik gedraagt zich onaangepast, Alma weet zich geen houding te geven en de zusters kibbelen over Eriks verblijf in het klooster. Daarnaast is het visueel allemaal even aantrekkelijk.

Maar dan krijg je meer en meer inzicht in het familiegeheim, en dat is welbeschouwd helemaal niet zo geheimzinnig. Met te veel en te vlot aangereikte feiten, gemiddelde narratieve ervaring en wat logisch redeneren kun je vrij makkelijk ontrafelen hoe het ongeveer zit. Uiteindelijk wordt bevestigd wat je allang uitgeplozen kunt hebben. Niet erg, maar wel wat vermoeiend dat het verhaal na de ontknoping nog even doorgaat. Buiten de kloostermuren moet blijkbaar nog vergeving worden gezocht, wat ook nog eens op een geforceerde, ongeloofwaardige manier gebeurt.

Het bekoorlijk gevisualiseerde ‘The Great Silence’ is interessant in de interactie tussen het hoofdpersonage Alma, haar broer Erik en de zusters die hen omringen. Maar het donkere verleden van de aspirant-non wordt met een gigantische zaklamp beschenen, waardoor het mysterieuze trauma wel erg snel ontcijferd is.

Ester Šorm

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 juli 2023
VOD-release: 4 oktober 2023