The Greatest Night in Pop (2024)
Regie: Bao Nguyen | 96 minuten | documentaire, muziek | Met: Lionel Richie, Bruce Springsteen, Dionne Warwick, Kenny Loggins, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Sheila E., Smokey Robinson, Michael Jackson, Stevie Wonder, Quincy Jones, Tina Turner, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Billy Joel, Diana Ross, Willie Nelson, Al Jarreau, Steve Perry, Daryl Hall, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles, Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Bob Geldof, Jackie Jackson, Jermaine Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Waylon Jennings, Anita Pointer, Ruth Pointer, Bonnie Pointer, Jeffrey Osborne, John Oates, Bette Midler
In deze tijd is het bijna onvoorstelbaar, maar in 1985 kon het nog dat 37 Amerikaanse popsterren een nacht lang, vrijwel in het geheim, in een studio samenkwamen om een benefietsingle op te nemen voor de hongersnood in Ethiopië.
‘We Are The World’ van Lionel Richie en Michael Jackson – twee van de grootsten van dat moment, zou de hitlijsten maandenlang aanvoeren, in navolging van ‘Do They Know It’s Christmas’ van Bob Geldof, die de Britten eind 1984 had samengebracht voor een soortgelijk initiatief.
Harry Belafonte, activist voor de rechten van de zwarte gemeenschap, vond dat Amerika niet achter kon blijven, en belde Richie met het voorstel een nummer te schrijven. Lionel was enthousiast, en had een manager die de meeste Amerikaanse sterren in zijn adresboek had staan.
Deze Ken Kragen wist dat Richie de Grammy Awards in LA zou presenteren eind januari 1985, dat de fine fleur van de Amerikaanse popmuziek op dat moment bijeen zou zijn, en stelde voor die avond samen te komen voor de opname van een benefietsingle, een buitenkans.
De documentaire ‘The Greatest Night In Pop’ biedt ongezien archiefmateriaal over de totstandkoming. Hoofdgeïnterviewde is Richie, die zijn eerste pogingen een nummer te schrijven met Stevie Wonder moet staken omdat die niet terugbelt, en overschakelt op Michael Jackson.
Het vervolg is even opmerkelijk. Dierenvriend Michael woont nog thuis, en neuriet melodietjes met Richie terwijl zijn slang plots de kamer binnen schrijdt en Lionel de stuipen op het lijf jaagt, terwijl de familie beneden ruzie zoekt; aan het eind van de dag is er een nummer voor demo-opname.
Wonder komt de studio binnen om te schrijven, maar de song is al klaar, en dan komt de avond van de Grammy’s. Richie zit vol adrenaline, maar wie komt uiteindelijk opdagen in de studio? Madonna en Prince niet, de eerste concurreert met Cindy Lauper beslist Kragen; de tweede geeft forfait.
En dan geschiedt het: ster na ster arriveert na de ceremonie. Geldof komt moed inspreken, de nukkige Bob Dylan is daar, en Bruce Springsteen die nooit zou vliegen na een tour. Alle entourage moet buiten wachten en daar staan ze dan, met topproducent Quincy Jones als orkestleider.
Het wordt een lange nacht. Al Jarreau is dronken, zangpartijen moeten meerdere malen over; Huey Lewis neemt de partij van Prince voor zijn rekening, en uiteindelijk verlaten de popsterren in de vroege ochtend de studio, en is er een wereldhit.
Het resultaat is groots, wat je ook van ‘We Are The World’ vindt. Er wordt weinig context getoond, maar dat is een kleine zonde in het genieten van deze documentaire.
Hongersnood is helaas van alle tijden, en iedereen begrijpt de redenen van deze artiesten. Ze hebben ervoor gewerkt.
Jan-Kees Verschuure
Waardering: 3.5
VOD-release: 29 januari 2024 (Netflix)