The Green Knight (2021)

Recensie The Green Knight CinemagazineRegie: David Lowery | 130 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Dev Patel, Alicia Vikander, Kate Dickie, Joel Edgerton, Barry Keoghan, Ralph Ineson, Sean Harris, Anaïs Rizzo, Joe Anderson, Noelle Brown, Sarita Choudhury, Nita Mishra, Tara Mae, Atheena Frizzell, Emmet O’Brien

Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel zijn een dankbaar onderwerp voor de schone kunsten. De koning en zijn nobele ridders vind je onder meer terug in opera, literatuur en film. Ook vind je ze in kunst die zich slechts losjes baseert op de legenden. Je zou denken dat intussen alles wel is gezegd, geschreven en gefilmd over Arthur en zijn posse. Niet dus. De niet te categoriseren film ‘The Green Knight’ is weer een prachtige toevoeging aan het Arthur-repertoire.

‘The Green Knight’ vertelt de legende van ridder Gawain en zijn tocht naar de Groene Ridder uit de titel. Die queeste is een gevolg van een uit de hand gelopen gevechtsspel, waarbij Gawain de monsterlijke Groene Ridder (tijdelijk) onthoofd. Op weg naar de ridder beleeft Gawain allerlei wonderlijke avonturen. Hij ontmoet reuzen, een jonkvrouw in nood (zonder hoofd) en nog een jonkvrouw in nood (met hoofd), struikrovers en een pratende vos. Daarbij moet Gawain ervoor zorgen dat hij zijn ridderlijke kuisheidsidealen niet verzaakt, wat geen makkie is met al die geteisterde jonkvrouwen.

Dit verhaal had een klassieke avonturenfilm kunnen opleveren met veel wapengekletter, opgewekte seks en een paar middeleeuwse drankgelagen. Maar ‘The Green Knight’ is meer een filmisch avontuur dan een avonturenfilm. In meditatieve rust vertelt hij zijn verhaal, zonder al te veel actie. De sfeer is mysterieus, maar op een bijzondere manier. Alsof we hier de wereld zien door de ogen van een bijgelovige en ongeletterde middeleeuwer. Soms wordt die wereld nog mysterieuzer, wanneer Gawain per ongeluk hallucinaties opwekkende besjes eet.

Dit alles wordt sfeervol neergezet, met wonderschone, surrealistische visuals, folksy liedjes en af en toe een tussentitel in middeleeuwse stijl. Met Dev Patel, Alicia Vikander en Joel Edgerton heeft de film ook nog eens geweldige acteurs in huis, die ondanks het vreemde verhaal altijd hun ernst bewaren. Bovendien is er af en toe ruimte voor wat humor, hoewel de toon van de film serieus en ongrijpbaar blijft.

Mocht er behoefte zijn aan een referentie: de stijl en toon van de film lijken wel wat op die in de roman ‘The Buried Giant’, van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishigoro. Ook in die roman beleefden we de middeleeuwen van Arthur (inclusief Gawain) op een volstrekt nieuwe manier. Waarmee maar weer is bewezen dat koning Arthur ook eeuwen na zijn dood nog een springlevende bron van inspiratie is.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 augustus 2021
VOD-release: 21 augustus 2021 (Prime Video)
DVD- en blu-ray-release: 19 januari 2022