The Hamiltons (2006)

Regie: Mitchell Altieri, Phil Flores | 83 minuten | horror, thriller | Acteurs: Samuel Child, Joseph McKelheer, Mackenzie Firgens, Rebekah Hoyle, Brittany Daniel, Al Liner, Jena Hunt, Tara Glass, Jaclyn Chessen, Corky Cornett, Joe Egender, Jackie Honea, John Krause, Larry Laverty

The Butcher Brothers, zo heten Mitchell Altieri en Phil Flores, de regisseurs van ‘The Hamiltons’, dit is hun eerste project en met zo’n onheilspellende naam mag je wat verwachten.

‘The Hamiltons’ is een aparte, ingetogen horror die het niet moet hebben van liters rondspuitend bloed en mooie tieners die op gruwelijke wijze aan hun eind komen, maar van een verhaal dat verteld wordt over een ziekelijke familie.

The Hamiltons zijn een gezin waarvan de ouders inmiddels overleden zijn. De vier kinderen zijn altijd bij elkaar gebleven en wonen samen. The Hamiltons verhuizen regelmatig en al snel wordt duidelijk dat er iets goed mis is met deze mensen: ze zijn kannibalen en vermoorden en verorberen onschuldige passanten. Het verhaal focust zich voornamelijk op de jongste telg Francis die het moreel maar moeilijk kan aanvaarden dat zijn broers en zus doden om te eten. Hij probeert een gevangengenomen meisje te bevrijden, maar wekt hiermee wel de woede op van zijn broers en veroorzaakt zo een tweespalt in het harmonieuze gezin.

Het begin is erg verontrustend: een mooie jongedame, zeer minuscuul gekleed, wordt wakker terwijl ze vastgebonden in een kelder ligt. Ze zit onder de blauwe plekken en bloedsporen en de angst en verontrusting is in haar ogen af te lezen. Ze weet zichzelf te bevrijden en probeert een uitgang te vinden, maar in plaats daarvan vindt ze een stel lijken, gewikkeld in plastic. Achter een deur hoort ze ineens wat gebons, ze is in de veronderstelling dat een medegevangene zichzelf ook probeert te bevrijden en ze is van plan de deur te openen. Geen goed idee blijkt, wat er gebeurt is niet zichtbaar, maar aan haar geschreeuw te horen is het niet veel goeds.

Een prima begin dus, beetje à la ‘Saw’ en de toon is gezet. Daarna wordt het gezin The Hamiltons geïntroduceerd via de videocamera van Francis en vertelt hij wat over de geschiedenis van het gezin. Het is jammer dat er niet wordt uitgelegd hoe de ouders om het leven zijn gekomen. Zijn ze vermoord, opgegeten, verongelukt? Vragen die beantwoord hadden moeten worden, maar helaas. Gedurende de film wordt meer de aandacht gelegd op de morele dilemma’s waar Francis mee te kampen dan op het opsporen en afmaken van slachtoffers en dat is nu net het probleem van deze film. Het is een kruising tussen een familiedrama en een horror, maar omdat de ranzige scènes zo goed als ontbreken en het script en acteerwerk te matig is voor een goed familiedrama valt ‘The Hamiltons’ net tussen wal en schip.

‘The Hamiltons’ is niet slecht, maar wel traag, prikkelt wel hier en daar, zoals de vraag wie of wat Lenny is die in de kelder is opgesloten. Een wilde hond? Het vijfde familielid? Wat gebeurt er als je de deur van zijn hok opent? Het script is lichtelijk intrigerend, maar bevat geen gore. De setting is matig evenals het acteerwerk en het geluid. Al met al een middelmatige film dus en zo moet de eerste film van The Butcher Brothers waar flink in geslacht wordt nog gemaakt worden.

Hendrik Dijkhuis