The Hardcore Collection (1984-1993)

Regie: Richard Kern | 170 minuten | drama, korte film

Richard Kern is een filmmaker en fotograaf uit New York. ‘The Hardcore Collection’ is een verzameling van zijn korte films. Zijn werk behoort tot de zogenaamde Cinema of Transgression.  In deze filmstijl worden de grenzen van de geldende normen en waarden opgezocht en overschreden, ze bevatten dan ook veel seks en geweld. Kern maakt in zijn films geen gebruik van echte acteurs, de hoofdrollen worden vooral gespeeld door kunstenaars en muzikanten die in dezelfde stroming werkzaam zijn als hijzelf.
De korte films van Kern zijn experimenteel en daarom ook zeker niet gemaakt voor een groot publiek. Het gaat bij deze films vooral om het overschrijden van grenzen en de films zijn over het algemeen dan ook niet erg prettig om naar te kijken. Het verhaal speelt geen grote rol, het gaat meer om het effect dat het gefilmde teweeg brengt bij de kijker.

De dvd ‘The Hardcore Collection’ bevat tien korte films. Één daarvan is de clip van ‘Death Valley ‘69’ (1986) van Sonic Youth. Sonic Youth heeft ook gebruik gemaakt van een still van een van de andere films die op deze dvd staat namelijk ‘You Killed Me First’ (1985) voor de hoes van hun album EVOL. In deze film zet een meisje zich af tegen de rest van haar gezin die haar niet accepteren omdat zij anders is. Een andere film uit het oeuvre van Kern is ‘The Right Side of my Brain’ (1985). Hierin draait het om een labiele jonge vrouw die er perverse seksuele fantasieën op nahoudt. Deze seksuele perversiteit en het anders zijn dan andere mensen speelt ook een grote rol in de andere korte films zoals ‘Fingered’ (1986), waarin een sekslijn telefoniste/prostituee het aanlegt met een van haar klanten. Daarna vertrekken zijn samen per auto vertrekken om een aantal gewelddadige ontmoetingen aan te gaan. Ook in de andere films op deze dvd ‘X is Y’ (1990), ‘The Bitches’ (1992), ‘My Nightmare’ (1993), ‘Submit to me Now’ (1987), ‘Sewing Circle’ (1992) en ‘Horoscope’ (1992) draait het grotendeels om bizarre seksuele grillen van mensen waarin gewelddadigheid een grote rol speelt.

Het is lastig om een oordeel te vellen over de films van Richard Kern, omdat het hier niet gaat om “normale” films, maar om korte kunstfilms. Daarbij gaat het hier dan ook nog eens om experimentele kunst en zijn de films niet gemaakt om mooi gevonden te worden of om te vermaken, maar om een beeld te schetsen of te choqueren. De films zijn niet gedraaid met professionele camera’s (of zien er in ieder geval niet uit of dat zo is). Daarnaast maakt Kern niet gebruik van professionele acteurs en bevatten zijn films over het algemeen geen duidelijke verhaallijn. Doordat seksualiteit zo’n grote rol speelt in het werk van Kern heeft een meerderheid van de films veel weg van porno.

‘The Hardcore Collection’ schetst een interessant beeld van de underground scene van de transgressiekunst  in New York in de jaren tachtig en negentig en is daarom zeker interessant voor mensen die in deze subcultuur geïnteresseerd zijn. Liefhebbers van het werk van Richard Kern of vergelijkbare kunstenaars zullen deze verzameling zeker kunnen waarderen. Maar het zal voor de doorsnee filmkijker naar verwachting allemaal veel te ver gaan.

Sylvia Bakker

‘The Hardcore Collection’ verschijnt maandag 19 maart 2012 op DVD.