The Harder They Come (1972)

Regie: Perry Henzell | 103 minuten | drama, muziek, misdaad | Acteurs: Jimmy Cliff, Janet Bartley, Carl Bradshaw, Ras Daniel Hartman, Basil Keane, Bob Charlton, Winston Stona, Lucia White, Volair Johnson, Beverly Anderson, Clover Lewis, Elijah Chambers, Prince Buster, Ed ‘Bim’ Lewis, Bobby Loban

‘The Harder They Come’ kan misschien wel de Jamaicaanse ‘Scarface’ genoemd worden. Net als in deze Amerikaanse klassieker is hoofdpersoon Ivan uit ‘The Harder They Come’ een crimineel die steeds meer ontspoort. En net als in ‘Scarface’ is het hoofdpersoon van deze film eigenlijk heel onsympathiek. Toch hoop je dat Ivan aan het einde van de film aan zijn vijanden weet te ontkomen. Ivan wil eigenlijk gewoon groot worden in de muziek maar omdat hij zijn brood niet kan verdienen met muziek maken rolt hij door omstandigheden het criminele circuit in. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door reggaeheld Jimmy Cliff (onder andere bekend van de nummers Reggae nights en Treat the youths right) die hierin zijn acteerdebuut maakt. En niet alleen is de film het acteerdebuut van Cliff, het is de zelfs de eerste speelfilm die ooit in Jamaica is geproduceerd.

‘The Harder They Come’ is duidelijk voor een appel en een ei gemaakt en daarom moet je er op visueel gebied niet te veel van verwachten. En omdat de acteurs allemaal onervaren zijn is hun spel vaak erg houterig en in sommige gevallen zelfs ronduit slecht. Ook zijn de actiescènes soms enigszins lachwekkend, het bloed dat hierin gebruikt wordt is bijvoorbeeld bijna fluorescent rood en dus overduidelijk nep. Tenslotte is het tempo soms wat te laag, heeft de film even nodig om op gang te komen en springt het verhaal af en toe een beetje van de hak op de tak. Maar als je hier allemaal doorheen kan kijken is het toch een erg aangename film om naar te kijken. Dit komt ten eerste omdat de authenticiteit ervan af druipt en de film duidelijk met veel liefde gemaakt is. En er zit een geweldige soundtrack onder de film, wat je natuurlijk ook kan verwachten met een reggaeartiest in de hoofdrol.

‘The Harder They Come’ is geen film voor het grote publiek. Wie van gelikte actiefilms houdt zal weinig op hebben met deze film. Natuurlijk, de film zit nogal houtje touwtje in elkaar en je moet hem in de tijdsgeest zien (hij is in 1972 gemaakt) en in je achterhoofd houden dat het met weinig middelen is gemaakt. Het is een echte cultfilm; leuk voor mensen die benieuwd zijn naar de eerste speelfilm die uit Jamaica komt of naar de film waarin Jimmy Cliff een hoofdrol speelt.

Sylvia Bakker