The Hearse (1980)

Regie: George Bowers | 95 minuten | romantiek, horror, thriller | Acteurs: Thrish Van Devere, Joseph Cotten, David Gautreaux, Donald Hotton, Med Flory, Donald Petrie, Christopher McDonald, Perry Lang, Fred Franklyn, Olive Dunban, Al Hansen, Dominic Barto, Nicholas Shields, Chuck Mitchell, Allison Balson

De juiste sfeer is gecreëerd voor een echte horror-setting. Een oud, afgelegen landhuis dat al jaren niet meer is bewoond, waar alles piept en kraakt, en een verhaal dat zich grotendeels in het donker afspeelt. In deze omgeving komen schrikeffecten volledig tot zijn recht en is er sprake van een duistere, schimmige entourage. Hoofdrolspeelster in deze horrorfilm is Thrish Van Devere, in de rol van de lerares Jane Hardy. De lerares heeft een moeilijke tijd achter de rug met een scheiding en het overlijden van haar moeder. Ze heeft rust nodig en ze besluit haar zomer door te brengen in het oude, afgelegen landhuis dat van haar tante is geweest.

De toon van ‘The Hearse’ is meteen gezet, wanneer ze in het donker arriveert en ze weinig medewerking krijgt van dorpsgenoten. Van een vriendelijke ontvangst is al helemaal geen sprake, op een uitzondering na keert iedereen haar de rug toe. In het donker, tussen de stoffige meubels en de verrotte kozijnen, heeft ze ook te maken met uit zichzelf dichtvallende deuren, geklapper van ramen en spontaan uitvallende lichten.

‘The Hearse’ toont een lichte vorm van horror. Er is geen sprake van bloederige taferelen, vreemde kerkhoven of graftombes, maar het is wel degelijk een spannende film. Het angstaanjagende zit hem in het feit dat het geheel zo ongrijpbaar is, dat de lijn tussen verbeelding en werkelijkheid dun is. En omdat het verhaal zo keurig, chronologisch en traag verloopt, zijn de spanningseffecten des te groter. Van Devere speelt een fantastische rol, zij draagt de gehele film. Ze is dan ook in vrijwel iedere scène in beeld en haar kracht, optimisme en haar manier van relativeren maken het verhaal ook nog geloofwaardig. De spanning komt echt voort uit de toegevoegde horrorelementen zoals een geheim dagboek, een lijkwagen die overal opduikt en de verhalen die in het dorp de ronde doen. Wie was precies haar tante, hoe betrouwbaar is de pastoor van het dorp en beschikt de duivel over het eeuwige leven? Het verhaal geeft geen antwoorden, maar verklaringen zijn ook niet nodig. Het is een prima verhaal, met goede acteerprestaties in een mooie setting. Maar voor de échte horrorliefhebber is de film hoogstwaarschijnlijk wel te licht.

Sharon Vonk