The Herd (2008)

Regie: Ken Wardrop | 5 minuten | korte film, documentaire

De met zijn korte films regelmatig in de prijzen vallende regisseur Ken Wardrop maakt met ‘The Herd’ een komisch portret van een boer (broer van de regisseur) en zijn moeder, die ieder afzonderlijk voor de camera vertellen wat de komst van een ree in hun kudde koeien betekent.

De humor zit ‘m allereerst in het feit dat de ree daadwerkelijk een identiteitscrisis lijkt te hebben; ze voelt zich absoluut op haar gemak tussen het vee, getuige de koddige huppelsprongetjes die ze maakt en de toenadering die het dier zoekt tot haar weidegenootjes, die het dier vooralsnog accepteren. Maar ook grappig zijn de korte uitspraken die de boer doet en die dan weer haaks staan op die van moederlief. Daarnaast zijn de Ierse boeren voorzien van enorme karakteristieke hoofden, waarbij de familieband overduidelijk is.

Voor ‘The Herd’, waarbij de muziek ook een vrolijke uitwerking heeft op de kijker, mocht Wardrop onder andere de Prix UIP Award in ontvangst nemen evenals de Documentary Grand Jury Prize op het Seattle International Film Festival. En het is goed voor te stellen waarom dat is.

Monica Meijer