The Hessen Affair (2009)

Regie: Paul Breuls | 108 minuten | drama, thriller, misdaad, geschiedenis | Acteurs: Billy Zane, Lyne Renee, Michael Bowen, John B. Lowe, Noah Segan, Rudolph Segers, Will Woytowich

In een film noir-achtige setting ontspint zich het waargebeurde verhaal van een uit de hand gelopen diefstal in de Tweede Wereldoorlog. Veel film noirs, waarin de hoofdfiguren in een nihilistische en existentiële wereld leven, werden in de dertiger, veertiger en vijftiger jaren gemaakt en de donkere sfeer valt ook te interpreteren als een verwijzing naar die moeilijker tijden. Letterlijk over de oorlog gaan ze eigenlijk nooit; ze werden immers ook als entertainment gemaakt om de ellende even te vergeten. In ‘The Hessen Affair’ speelt het verhaal zich dus juist af in de staart van diezelfde oorlog en dat is nieuw.

Hoewel nieuw, het doet allemaal erg denken aan die andere film met dezelfde sfeer en setting, waarin George Clooney de hoofdrol speelt: ‘The Good German’ (2006). Die film heeft echter meer budget gehad en werd bovendien gedragen door de visie van regisseur en producer Steven Soderbergh, de man achter onder andere ‘Traffic’ en ‘Erin Brockovich’. Met zo’n regisseur leg je iets meer gewicht in de strijd en dat betaalt zich uit in het eindresultaat. Waar ‘The Good German’ werkelijk de broeierige toon van een film noir goed treft, blijft ‘The Hessen Affair’ over het geheel genomen iets te licht.

Debuterend regisseur Breuls moet het dan ook met iets minder doen, maar ondanks dat is zijn film, een Belgisch-Canadese coproductie, niet slecht. Het feit alleen al dat een niet-Amerikaanse regisseur zo’n aanzienlijke film met internationale middelen en een internationale cast kan maken, is opmerkelijk. Het getuigt van lef. En eeuwige bijroller Billy Zane (althans: in Hollywood) is goed gecast. Hij laat zien dat hij ook sympathiek kan zijn en houdt tegelijkertijd dat foute, gladde randje dat zijn rol nodig heeft. Ook tegenspeelster Lyne Renee overtuigt. Dit is pas haar derde rol, maar ze speelt geroutineerd en zet een pittige, gelaagde dame neer. Haar eerste was overigens een rolletje in ‘Ober’ van Alex van Warmerdam, maar dit terzijde.

Al met al is dit een aardige film geworden, die de bioscopen niet heeft gehaald, maar misschien ook meer bedoeld was voor de televisie en op DVD een gezellige avond niet om zeep zal helpen. De Belgen hebben hun best gedaan de Amerikaanse sfeer op te roepen en zijn hier, ondanks een aantal bijrolletjes die niet helemaal overtuigen, goed in geslaagd. Het waargebeurde verhaal is boeiend en de vertaling naar het witte doek is wat aan de lichte kant, maar degelijk genoeg om te onderhouden.

Arjen Dijkstra