The Hit List (1993)

Regie: William Webb | 96 minuten | actie, thriller | Acteurs: Jeff Fahey, Yancy Butler, James Coburn, Michael Beach, Randy Oglesby, Charles Lanyer, Sherman Howard, Jeff Kober, Chris Pedersen, Michael Harris, Carl Ciarfalio, Tony Amendola, Steven Marcus, La Joy Farr, David Brisbin

James Coburn was in de jaren 60 en 70 een groot en bekend acteur. De rijzige acteur schitterde naast Steve McQueen in ‘The Magnificent Seven’ en ‘The Great Escape’, hij was goed bevriend met Bruce Lee en hij heeft meerdere malen samengewerkt met de legendarische regisseur Sam Peckinpah. In 1997 mocht hij zelfs een Oscar in ontvangst nemen voor beste mannelijke bijrol in ‘Affliction’. Een groot en goed acteur dus, maar hoe groot je ook bent, iedereen maakt fouten en ‘The Hit List’ is een vervelende, slechte film waar James (hij ruste in vrede) niet trots op zal zijn.

Charlie Pike is een huurmoordenaar, het standaardtype ruwe bolster, blanke pit. Nors, niet al te spraakzaam, als hij wat zegt zijn het zogenaamd hele indringende oneliners. Natuurlijk is hij een van de allerbeste in z’n vak, hij is een koelbloedige moordenaar. Af en toe laat hij zich van z’n gevoelige kant zien, door klassieke muziek te luisteren bijvoorbeeld.

Pike wordt door de mooie, jonge weduwe Jordan ingehuurd om een man, Bishop genaamd, te vermoorden die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van haar man. Toevallig genoeg zat deze man ook achter de dood van Pike’s verloofde en dus besluit hij de opdracht aan te nemen en Bishop te vermoorden. Dit lukt probleemloos, maar daarna begint de ellende pas echt. Niets is meer wat het lijkt en Pike raakt verstrikt in een web van verraad en dubbelspel en hij weet op een gegeven moment niet meer wie hij wel en niet kan vertrouwen.

Bijzonder vervelend allemaal en helaas wordt dit toch al niet bijster originele verhaal ook niet echt goed uitgewerkt. De film zit vol clichés, zo zien we Pike op een gegeven moment met ontbloot bovenlijf z’n ochtendgymnastiek doen op het balkon met op de achtergrond de opkomende zon…dit alles begeleid door hele slechte saxofoonmuziek, waar trouwens de hele film mee doorspekt is, jammer genoeg.

Hier en daar komen we ook nog wat overbodige seksscènes tegen, want natuurlijk vallen Pike en Jordan voor elkaar en wordt de held ook nog eens achtervolgd door twee politieagenten (die erg onovertuigend neergezet worden door de betreffende acteurs).

‘The Hit List’ wordt nooit spannend, er zit geen enkele vaart in en het verhaal is uiterst voorspelbaar. James Coburn speelt op de automatische piloot en kan zodoende deze matige film ook niet redden.

Hendrik Dijkhuis