The Hitcher (2007)

Regie: Dave Meyers | 83 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton, Neil McDonough, Kyle Davis, Skip O’Brien, Travis Schuldt, Danny Bolero, Jeffrey Hutchinson, Yara Martinez, Lauren Cohn, Michael J. Fisher, Joseph Michael Self, Kurt Grossi, Kurt Bryant

Dave Meyers is een bekend fenomeen onder de grote Amerikaanse artiesten. Zo regisseerde hij veel muziekvideo’s voor onder andere Jennifer Lopez, Outkast en Britney Spears en is hij verantwoordelijk voor veel reclames die op de Amerikaanse televisie te zien zijn. Na het zien van ‘The Hitcher’ is er maar een conclusie die getrokken kan worden: Meneer Meyers kan zich beter bezighouden met zijn muziekvideo’s.

‘The Hitcher’ is een remake van de gelijknamige film uit 1986 met Rutger Hauer in de hoofdrol. Het weinig originele verhaal gaat over het verliefde stelletje Jim en Grace die op road trip gaan naar New Mexico. Onderweg nemen ze een lifter mee die met ‘autopech’ aan de kant van de weg staat. Blijkbaar hebben beiden kids vroeger niet goed naar papa en mama geluisterd, het is toch algemeen bekend dat je niet zomaar onbekende mensen mee moet nemen? Sommige lifters kunnen nou eenmaal gestoorde gekken zijn die er enkel op uit zijn je – zonder enige reden – te martelen en te vermoorden.

De film zit vol met de ergste clichés uit het horrorgenre. Grace (gespeeld door Sophia Bush die ook wel bekend is van de Amerikaanse serie ‘One Tree Hill’) is ontzettend aantrekkelijk en rent de hele film in een superkort minirokje rond. Je ziet haar een aantal keer in haar ondergoed, en zelfs onder de douche, blijkbaar hoort dit bij te dragen aan de kwaliteit van de film. Ook vriendje Jim is een knappe, stoere jongen die zijn meisje wel eens even zal beschermen maar die daar niet echt ver in komt. Verder bevat ook deze film een aantal zinnen die gemiddeld zo’n twintig maal in een horrorfilm voorkomen, waaronder het “‘Waarom doe je dit?” en “Wat wil je van ons?”. Vragen die altijd beantwoord woorden met “Daar kom je vanzelf wel snel genoeg achter…”

Waar in films zoals ‘I Know What You Did Last Summer’ of de ‘Scream’-trilogie er nog enigszins een verklaring wordt gegeven voor het moordgedrag van de dader, is de logica achter het zieke brein van John Ryder (a.k.a. The Hitcher) ver te zoeken. Zijn karakter wordt totaal niet uitgediept, wat enigszins jammer is, want jeugdtrauma’s of verschrikkelijke ervaringen uit het verleden doen het altijd goed in horrorfilms. Sean Bean, bekend van het eerste deel van ‘The Lord of the Rings’ trilogie, neemt de rol van John Ryder op zich. Zijn acteerprestaties zijn ook niet echt overtuigend – op zijn enge gezicht na. Grace en Jim leren we ook niet goed kennen, maar wellicht hoeft dat ook niet, het draait immers om de spanning, de achtervolgingen en al het bloed.

‘The Hitcher’ is geproduceerd door Platinum Dunes, een bedrijf dat is opgericht door Andrew Form, Brad Fuller en Michael Bay. De laatste is ook wel bekend van succesvolle films als ‘Pearl Harbor’ en ‘Armageddon’. Platinum Dunes is in 2001 opgericht en stelt opkomende regisseurs relatief grote budgetten beschikbaar om zo hun debuutfilm waar te kunnen maken. Het bedrijf kwam in 2003 met de remake van ‘The Texas Chainsaw Massacre’ en in 2005 met ‘The Amityville Horror’, films die beiden erg succesvol waren. Waarschijnlijk dachten de mannen met ‘The Hitcher’ ook flink te kunnen scoren…

Is de film dan werkelijk echt zo slecht? Er zitten op zich een paar goede schrikmomenten in, maar helaas zijn dat ook de enige stukjes uit de film die hun werk doen. Slecht acteerwerk, onwaarschijnlijke situaties, vreselijke clichés, een ontzettend afgezaagd en onrealistisch einde zorgen er allemaal voor dat ‘The Hitcher’ drie keer niks is.

Daphna Berger

Waardering: 1

Bioscooprelease: 1 maart 2007