The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (1981)

Regie: Alan J.W. Bell | 198 minuten | komedie, avontuur, science fiction | Acteurs: Simon Jones, David Dixon, Sandra Dickinson, Mark Wing-Davey, Peter Jones, Stephen Moore, Richard Vernon, Joe Melia, Martin Benson, Cleo Rocos, Andrew Mussell, Michael Cule, Rayner Bourton, Gil Morris, David Learner, Stephen Moore

Het kon natuurlijk niet uitblijven: na het verschijnen van de speelfilm van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ dit voorjaar volgt nu de release van de gelijknamige BBC-serie uit 1981 op DVD.

De TV-serie blijft wat de verhaallijnen betreft heel dichtbij het script van het oorspronkelijke radioprogramma van BBC 4. De bedoeling was in eerste instantie ook dat alle acteurs die hun stemmen leenden aan het radiofeuilleton ook deze rollen op zich zouden nemen in de TV-verfilming. De actrice die Trillian vertolkte op de radio, Susan Sheridan, was echter niet beschikbaar, en werd vervangen door de Amerikaanse Sandra Dickinson. De vertolker van Ford Prefect, Geoffrey McGivern, had niet het geschikte uiterlijk voor de rol en in zijn plaats werd David Dixon gecast. Verder bleef de gehele cast gelijk aan die van de radioserie, met Douglas Adams goede vriend Simon Jones in de hoofdrol van Arthur Dent.

Het unieke aan de TV-serie van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is de vormgeving. Toen de serie in 1980 werd opgenomen was het wat special effects betrof zijn tijd vooruit. Veel tijd is gestoken in animaties die eruit zien alsof ze door een computer zijn gecreëerd. In werkelijkheid zijn ze met de hand getekend. Een behoorlijk bedrag werd gespendeerd aan het ‘robothoofd’ van Zaphod Beeblebrox. In 1980 was dit nog ‘state of the art’, maar 25 jaar later komt het op de kijker toch een beetje knullig over. Het hoofd ziet er namelijk absoluut nep uit. Maar dat mag de pret niet drukken, Mark Wing-Davey is buiten dit detail om de perfecte Beeblebrox, een eersteklas leeghoofd en avonturier.

Eigenlijk geldt voor alle acteurs in deze serie dat ze perfect gecast zijn. Zelfs de hoogblonde Sandra Dickinson, die de in het oorspronkelijke verhaal als donkerharig en exotisch uitziend omschreven Trillian speelt. Wie goed oplet zal trouwens in twee afleveringen van de serie een aantal maal Douglas Adams zelf in beeld zien.

Alhoewel een aantal van de special effects gebruikt in deze serie de tand des tijds niet hebben doorstaan, blijft dit toch een fantastische eerste verfilming van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. De extra’s die bij deze DVD-versie zijn toegevoegd bestaan onder andere uit een documentaire over hoe de serie tot stand is gekomen. Kortom, een DVD die iedere liefhebber van de verhalen van Douglas Adams in zijn collectie moet hebben!

Saskia Blokker