The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005)

Regie: Garth Jennings | 109 minuten | komedie, avontuur, science fiction | Acteurs: Sam Rockwell, Mos Def, Zooey Deschanel, Martin Freeman, Bill Nighy, Alan Rickman, Warwick Davis, Thomas Lennon, John Malkovich, Stephen Fry, Richard Griffiths, Dominique Jackson, Simon Jones, Mark Longhurst, Kelly McDonald

Na twintig jaar is het ein-de-lijk zover, ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is te zien in bioscopen over de hele wereld. De Levensvraag voor liefhebbers van het boek is dan ook niet Het Antwoord op de Zin van het Bestaan, maar ‘stelt de film niet teleur’? Het antwoord daarop is: 42.

Natuurlijk is dat niet het antwoord, het juiste antwoord is: Nee, de film stelt zeker niet teleur. Daar heeft Douglas Adams (schrijver van de boekenreeks) wel voor gezorgd, want tot 2001 was hij zeer betrokken bij het maken van deze film. Totdat hij vroegtijdig stierf aan een hartaanval, het eindresultaat heeft hij helaas nooit gezien.

Adams heeft ervoor gekozen Disney te betrekken bij de film en dat heeft gezorgd voor veel commentaar bij de fans. Maar DON’T PANIC! Geen brave Disney-achtige taferelen in deze film. Al kan men natuurlijk niet alles verfilmen wat in het boek staat, toch is Garth Jennings erin geslaagd de humor en de sfeer te behouden die Adams creëerde in zijn boeken. Dat kan hij natuurlijk niet zonder getalenteerde acteurs. Hij wordt bijgestaan door onder andere Martin Freeman als de meest normale mens die op wereld rondloopt, Arthur Dent. Een rol die hij met verve invult, hij is zo gewoontjes, niet-bijzonder en natuurlijk in zijn rol, dat hij daarom goed blijft hangen. Ford Prefect (vernoemd naar een Brits automerk ja), gespeeld door Mos Def, is zijn beste vriend, en… een buitenaards wezen. Samen overleven ze de vernietiging van de aarde en met het door Ford geschreven boek, The Hitchhiker’s Guide, die vol met handige weetjes staat, en een handdoek belandden ze van de ene penibele situatie en de andere. Dat alles gepaard met de nodige dosis Britse humor. Arthur Dent leert er in één klap (nouja, grote aarde-vernietigings-knal) een heleboel bij over het heelal, Vogons, ruimteschepen met een ‘infinite improbability drive’, dolfijnen, muizen, het leven en natuurlijk de liefde. Dit samen met zijn vriend, maar ook met Zaphod Beeblebrox, de president van het universum met het ego van een rockster, de enige mede-aardmens Trillian (aka Trisha McMillian) die de vernietiging heeft overleefd en Marvin, de enige manisch-depressieve robot ter wereld.

De twee-hoofdige Zaphod (Sam Rockwell), is zo irritant en dom dat hij vermakelijk wordt, hoe hij president is geworden… maar zo gaat het op aarde ook wel eens. Zooey Deschanel als Trillian is een ontdekking, jong en veelbelovend. De chemie tussen Deschanel en Freeman is bijna tastbaar. De neerslachtige rol van robot Marvin wordt fysiek gespeeld door Warwick Davis, de stem is echter ingesproken door Alan Rickman. Een perfecte combinatie, geen andere stem is zo geschikt voor deze rol als die van hem. Het plaatje is compleet.

Over ‘Hitchhiker’s’ is nog een heleboel meer te vertellen, zoals dat er vliegende walvissen in voorkomen en een volk dat wacht op de komst van De Grote Zakdoek en dat de planeten niet ontstaan, maar eigenlijk op maat gemaakt worden, maar dat zou de verrassing bederven. Over deze film valt weinig meer te zeggen, behalve dan ‘Ga hem zien!’. Voor de fans een bevrediging, voor onbekenden van de boeken een ware ontdekking. Het op twee na intelligenste volk op aarde heeft er toch maar een mooie film van gemaakt!

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2005