The Hitman’s Bodyguard (2017)

Recensie The Hitman's Bodyguard CinemagazineRegie: Patrick Hughes | 118 minuten | actie, komedie | Acteurs: Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Gary Oldman, Elodie Yung, Salma Hayek, Tine Joustra, Barry Atsma, Noortje Herlaar, Abbey Hoes, Tsuwayki Saotome, Roy Hill, Richard E. Grant, Rod Hallett, Yuri Kolokolnikov, Nadia Konakchieva, Valentin Stojanov, Georgie Glen, Michael Gor, Sam Hazeldine, Joaquim de Almeida

Een vleugje patriottisme is nooit ver weg wanneer je eigen land in een Hollywoodfilm te zien is. Helaas voor Nederlanders gebeurt dat niet zo vaak, al is het de laatste jaren toch een kleine trend aan het worden om ons kikkerlandje als achtergrond te gebruiken. Een tijdje terug waren hoofdrolspelers Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds gezellig door Amsterdam aan het wandelen, onder andere om een film te schieten. Het eindproduct is eindelijk hier en het team achter ‘The Hitman’s Bodyguard’ biedt een zeer simpele doch uitermate vermakelijke actiefilm.

Want laat er geen misverstand over bestaan, de plot van de film is uiterst simpel. De corrupte president Dukhovich (Gary Oldman) is gevangen genomen en zijn proces vindt plaats in Den Haag. Niemand durft echter te getuigen tegen het kwaadaardige staatshoofd en de mensen die dat wel durven worden door zijn onderdanen opgespoord en vermoord. Huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) is echter niet op zijn mondje gevallen en wordt vrijgelaten om af te reizen naar Den Haag en de president voor eens en voor altijd op te sluiten. Om Kincaid te beschermen van de verschillende moordpogingen wordt Michael Bryce (Ryan Reynolds), ’s werelds beste bodyguard, ingehuurd.

Het is een bekend riedeltje. Er volgt een samenwerking tussen twee personen die elkaar niet vertrouwen en elkaar niet denken nodig te hebben. Iedereen weet hoe de film dan vordert en uiteindelijk eindigt. De voorspelbaarheid vormt dan ook gelijk de grootste smet op de prent. De hele speelduur dient namelijk als vehikel om Reynolds en Jackson flink de ruimte te geven voor gave actie en grappige one-liners. De vlotte dialogen barsten van de scheldwoorden en de twee acteurs hebben zichtbaar plezier in deze productie.

Hoe flinterdun de plot van ‘The Hitman’s Bodyguard’ dan ook is, zowel het eenvoudige verhaal verhaal als de weggegooide performance van een klasse acteur als Oldman doen niets af aan de hoeveelheid plezier die de kijker met deze film kan hebben. De chemie tussen de hoofdpersonages werkt prima en ook al is dat het enige waar ‘The Hitman’s Bodyguard’ in uitblinkt, het is goed genoeg om het geheel te laten slagen. En laten we eerlijk zijn, het heeft toch iets om Samuel L. Jackson door de Amsterdamse grachten te zien scheuren in een speedbootje terwijl hij achtervolgd wordt door een stel Russische moordenaars waarvan Ryan Reynolds er een paar verslaat in één van de vele idyllische Nederlandse steegjes.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 augustus 2017
VOD-release: 21 december 2017
DVD- en blu-ray-release: 29 december 2017