The Holiday (2006)

Regie: Nancy Meyers | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Edward Burns, Eli Wallach, Rufus Sewell, Jessica Allsop, Ed Aristone, Tim Bearden, Lydia Blanco, Steven Bruns, Jennifer Burnham, Nobel Chen, Sarah Parish, Hope Riley, Shannyn Sossamon

Stel, je bent al jaren verliefd op die ene aantrekkelijke collega, die jou zo af en toe wat aandacht geeft als hij weer eens met iemand naar bed wil gaan. Dan blijkt ook nog eens dat hij gaat trouwen zonder dat hij dat had gezegd. Je voelt je zielig. Sterker nog: je bént zielig. Maar: wat doe je nu met kerst?

Stel, je bent een flitsende filmtrailerbedenkster met een fantastisch uiterlijk, een fantastisch huis in Los Angeles, veel geld op de bank, maar je man bedriegt je. En ook dit gebeurt vlak voor kerst. Wat doe je dan?

Het feit dat deze vrouwen wisselen van totaal verschillende omgevingen zorgt voor een leuk uitgangspunt van ‘The Holiday’. De hippe en rijke Amanda Woods (Cameron Diaz) moet haar draai vinden in een klein en koud Engels cottage en de Engelse Iris (Kate Winslet) komt in een fantastisch huis in Los Angeles terecht.

‘The Holiday’ doet soms denken aan ‘Bridget Jones’ Diaries’, omdat Iris net als Bridget als journaliste werkt en niet veel geluk heeft in de liefde. Al kan Iris’ collega Jasper (Rufus Sewell) bij lange na niet tippen aan de man die het patent heeft op de rol van de arrogante, maar toch charmante versierder, Hugh Grant.

De film is zo af en toe zoetsappig, maar dat kun je verwachten als je naar een Amerikaanse romantische komedie kijkt. Voorbeelden: kindjes die soms tenenkrommende opmerkingen maken, alle leuke mensen die allemaal zo geweldig goed met elkaar op kunnen schieten, of mannen die te perfecte dingen zeggen tegen hun vriendinnen (dat doen mannen in het echt niet! Niet zo perfect!).

Ondanks een aantal van deze voorbeelden vliegen de honderd minuten van ‘The Holiday’ voorbij, omdat de regisseuse – en romantische komedie-expert – Nancy Meyers je echt het verhaal in sleept. Je leeft mee met die zielige Iris die zo triest drie jaar lang achter een eikel aangelopen is. Je hebt zelfs medelijden met Amanda die mannen aan de lopende band dumpt.

Uiterlijk steelt vooral het koppel Cameron Diaz/Jude Law de show, want Cameron mag als rijke bedenker van filmtrailers de hele tijd in supermooie outfits op komen draven. En Jude Law, ach ja die is gewoon mooi om naar te kijken. Maar het koppel Kate Winslet/Jack Black zorgt voor de grappigste momenten. Al was het alleen al door de rollen die Black hiervoor altijd speelde, die van een freak. Dus nu verwacht je dat hij de hele tijd rare dingen gaat doen en is het even wennen dat hij een normaal persoon speelt. Maar – gelukkig! – heeft hij een paar aparte trekjes.

Over het acteerwerk valt niets te klagen. Vier ervaren acteurs zetten geloofwaardige personages neer. Kate Winslet en Cameron Diaz zijn allebei overtuigend in hun rollen als respectievelijk het zielige Engelse meisje dat zelfvertrouwen krijgt en de geslaagde zakenvrouw die emotioneel opbloeit.

Je krijgt precies wat je verwacht, maar dat is ook het heerlijke van ‘The Holiday’. De romantiek viert hoogtij, en de personages hebben zelfspot. Kortom: een geslaagde romantische komedie. De ideale kerstfilm om samen met je vriendinnen te gaan zien.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 december 2006