The Hollars (2016)

Recensie The Hollars CinemagazineRegie: John Krasinski | 85 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Margo Martindale, Sharlto Copley, Richard Jenkins, John Krasinski, Anna Kendrick, Randall Park, Ashley Dyke Isabela Costina, Didi Costine, Josh Groban, Charlie Day, Mary Kay Place, Mary Elizabeth Winstead

John Hollar (John Krasinksi uit de Amerikaanse “The Office”), een arme kunstenaar woonachtig in New York, moet in ‘The Hollars’ vanwege een onheilstijding hals over kop terug naar zijn geboortestadje in Midden-Amerika. Bij moeder Sally (Margo Martindale) is een hersentumor geconstateerd, gelukkig nog wel goed te opereren. John treft thuis een dysfunctionele familie aan: het bedrijf van zijn vader Don (Richard Jenkins) staat op de rand van een faillissement. Zijn broer Ron (Sharlto Copley uit ‘District 9’), net ontslagen door zijn vader, is een gescheiden vader met twee kinderen.

Om alles nog complexer te maken: zijn oude high school rivaal Jason (Charlie Day) treft hij niet alleen als verpleger aan bij het bed van zijn moeder, hij is ook nog eens getrouwd met de ex-vriendin van John, Gwen. Gelukkig voor John komt zijn zwangere vriendin Rebecca (Anna Kendrick) over om hem bij te staan. John worstelt stevig met zijn gevoelens voor haar, maar ziet na een mooi advies van zijn moeder eindelijk de boel in het juiste perspectief.

‘The Hollars’, de tweede film van regisseur John Krasinski, is een heerlijke film met een lach en een traan. Een cast om van te smullen, dus alles valt prachtig op zijn plek. De film kent een paar prachtige scènes: John die zijn moeders haar afscheert en het zingende trio Don, Ron en John wanneer mama klaargemaakt wordt voor de operatie. En ook met de humor zit het wel goed. De ontmoeting met Jason in het ziekenhuis, het onhandige gesprek van John en Ron met de Aziatische chirurg en de emotionele én hoogst origineel hilarische brieven die boodschapper Jason treurende Don komt brengen.

De hele film is perfect in balans. Het is wellicht allemaal een keer eerder gedaan, maar niet zo subtiel treffend. Krasinski laat gewone alledaagse mensen, met hun onvolkomenheden, goed uit de verf komen. ‘The Hollars’ is een film die past als een handschoen. Van kop tot staart genieten met een grote G. Familie, vrienden, liefde, verlies, humor en een beetje ‘off beat’. Precies wat de dokter voor zal schrijven. Kijk deze film. Laat hem 85 minuten op je inwerken en je zal als herboren het leven tegemoet treden.

Ruud Stift

Waardering: 4

Digital download-release: 16 december 2016
VOD-release: 23 december 2016
DVD- en blu-ray-release: 8 maart 2017