The Host (2013)

Regie: Andrew Niccol | 127 minuten | actie, avontuur, romantiek, science fiction, thriller | Acteurs: Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons, Jake Abel, William Hurt, Chandler Canterbury, J.D. Evermore, Phil Austin, Evan Cleaver, Boyd Holbrook, Frances Fisher, Lee Hardee, Mustafa Harris, Scott Lawrence, Shawn Carter Peterson, Raeden Greer, David House, Ruby Lou Smith, Andrea Frankle, Yohance Myles, Stacey Carino, Alex Russell, Bokeem Woodbine

Het moet voor de meeste ‘Twi-Hards’ een moeilijk moment zijn geweest toen, na de boekuitgaven, er een eind kwam aan de uiterst succesvolle ‘Twilight’ (2008-2012) filmsaga. Dat er daarna ook nog relatieproblemen ontstonden tussen hoofdrolspelers Kristen Stewart en Robert Pattinson zal de zaak alleen maar hebben verergerd. Gelukkig had Twilight-auteur Stephenie Meyer nog een boek achter de hand die verfilmd kon worden, namelijk ‘The Host’. Aan regisseur Andrew Niccol, bekend van ‘In Time’ (2011) en ‘Lord of War’ (2007) de taak om de verfilming van ‘The Host’ het grote succes van het boek te laten evenaren.

Het verhaal van ‘The Host’ speelt zich af in de toekomst waarbij de mensheid voor het grootste deel is overgenomen door een parasitair buitenaards ras die Souls worden genoemd. Deze zogenoemde Souls zijn welwillend ingesteld en zijn er van overtuigd dat ze de mensheid een handje helpen op deze manier, mede door grote wereldproblemen met oorlog, honger en het milieu op te lossen. Melanie Stryder (Saoirse Ronan), haar broertje Jamie (Chandler Canterbury) en haar vriend Jared (Max Irons) worden tijdens hun zoektocht naar de oom van Melanie, Jeb (William Hurt), belaagd door Seekers. Deze Seekers (mensen bezeten door Souls) zijn belast met de taak om de laatste vrije mensen op te sporen. Tijdens deze belaging verkiest Melanie de dood boven gevangenneming. Jamie en Jared weten met moeite weg te komen maar kunnen niet te voorkomen dat de Seekers het lichaam van Melanie meenemen. Melanie wordt weer tot leven gewekt door de Soul genaamd Wanderer te implanteren. Dit om de locatie van de laatste vrije mensen te achterhalen, maar het bewustzijn van Melanie is niet van plan om dit zonder slag of stoot te laten gebeuren.
Net zoals bij de ’Twilight’ saga spelen hier jongeren de hoofdrol en ook hier is er een liefdesdriehoek aanwezig. Jammerlijk genoeg voelt ‘The Host’ mede hierdoor niet als een op zichzelf staande film, meer als een soort Twilight-light maar dan met een andere bovennatuurlijke setting. Het van de ‘Invasion of the Body Snatchers’ (1978) geleende verhaallijn is leuk bedacht maar juist doordat de Souls zo welwillend overkomen bekruipt al snel de vraag “Zou het inderdaad niet gewoon beter zijn als…”. De film kent vele trage momenten, voornamelijk in het onderkomen van oom Jeb. Deze moeten dienen als momenten voor karakterontwikkeling maar dit wordt maar in beperkte mate gerealiseerd.

Saoirse Ronan speelt de rol van de bezeten Melanie met verve maar ze wordt voor het grootste deel van de film belast met een uiterst irritante voice-over, die helaas nodig is om de tweestrijd die in haar in personage plaatsvindt te illustreren. Diane Kruger is overtuigend als The Seeker, mede geholpen door een mooie aankleding van engelachtig witte kleding en helderblauwe contactlenzen. Ook de acteerprestatie van William Hurt mag worden genoemd aangezien deze een aangename onderbreking is van al het tienergeweld.

Uiteindelijk is ‘The Host’ slachtoffer geworden van een slecht uitgewerkte scenario die toch al te kampen had met een niet al te sterk bronverhaal. Helaas is de spanning in het verhaal ook ver te zoeken waardoor het een lange zit is. Stephenie Meyer heeft al beloofd dat er literaire vervolgen aan zitten te komen voor ‘The Host’, hopelijk zal het onvermijdelijke filmvervolg meer boeien dan het origineel.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 28 maart 2013
VOD-release: 7 augustus 2013
DVD-release: 7 augustus 2013